Brodarski institut pozvao zainteresirane za kupnju nekretnina

Biznis 22. svi 201912:42 > 12:44
Izvor: N1

Brodarski institut objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dijela nekretnine te tvrtke, upravne zgrade, pratećih objekata i dvorišta u Novom Zagrebu ukupne površine od oko 20.000 kvadrata po početnoj cijeni od 12,14 milijuna kuna te je pozvao sve zainteresirane da pismo interesa s pratećom dokumentacijom dostave do 19. lipnja.

Kako se ističe u javnom pozivu, nekretnina južno od zagrebačke Sortine ulice i zapadno od Avenije Većeslava Holjevca prodat će se prema trenutačnom zemljišnoknjižnom i pravnom stanju u trenutku zaključenja ugovora i to po principu ”viđeno-kupljeno”. Osim toga, zainteresirani potencijalni kupci dužni su prilikom iskazivanja interesa za kupnju navedenih nekretnina upoznati se s važećom prostorno-planskom dokumentacijom i uvjetima gradnje.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju nekretnina Brodarskog insituta bio je objavljen u dnevnim novinama u utorak kada je izaslanstvo kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) posjetilo tu tvrtku u Zagrebu.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak je, nakon posjeta riječkom brodogradilištu 3. maj, ocijenio kako je u razgovoru Kineza i predstavnika Brodarskog instituta ostvaren “korak naprijed u potencijalnoj budućoj suradnji”, uz napomenu da je izaslanstvo obišlo svih 14 laboratorija tog instituta.

“Već u ovom trenutku postoje dobre naznake da će se na nekim konkretnim projektima surađivati”, otkrio je Horvat.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dijela nekretnina Brodarskog instituta uslijedio je nakon što je krajem siječnja bio obustavljen postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom pokrenut u listopadu prošle godine i na prijedlog Financijske agencije (Fina) u kojem se navodilo da je Brodarski institut imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 9,877.965 kuna.

No, postupak za otvaranje stečaja bio je obustavljen kada je sudu bila dostavljena potvrda da Brodarski institut više nema nepodmirenih obaveza, da mu račun više nije u blokadi te da su prestale pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka.

Osnivač Brodarskog instituta je Republika Hrvatska, temeljni kapital tog društva s ograničenom odgovornošću je 53,9 milijuna kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se istraživanje tehnologije i tehnološki razvoj te tehničko ispitivanje i analiza.

Brodarski institut u Zagrebu osnovan je 1948. i to kao znanstveno-istraživačko uporište brodogradnji opremljeno sa suvremenim i dobro opremljenim bazenima za modelska ispitivanja otpora, propulzije i upravljivosti brodova. Brodarski insititut imao je iznimno veliku i značajnu ulogu u razvoju hrvatske brodogradnje tijekom više desetljeća te je dominantno podupirao domaću industriju i brodogradilišta uključivši pulski Uljanik, riječki 3. maj, kao i splitski Brodosplit.

Kao trgovačko društvo, Brodarski institut  prihode je ostvarivao komercijalnim ugovorim, a 40 posto prihoda ostvarivao je na inozemnom tržištu.