Glavni problemi hrvatskog turizma: Nedostatak radnika i cjenovna konkurentnost

Biznis 05. ruj 201914:54 > 15:01
Podijeli:
Izvor: N1

Konkurentnost hrvatskog turizma poboljšana je u proteklim godinama, oslonjena na infrastrukturu turističkih usluga i ekološku održivost, a među problemima izdvajaju se ljudski resursi i cjenovna konkurentnost, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o konkurentnosti u sektoru turizma i putovanja.

Hrvatska je na ljestvici ukupno 140 zemalja svijeta zauzela 27. mjesto, s osvojenih ukupno 4,5 bodova, pokazuje izvješće koje WEF objavljuje svake dvije godine.

U izvješću objavljenom 2017. zauzela je 32. mjesto među ukupno 136 zemalja svijeta, s osvojena 4,4 boda.

Najbolji je rezultat u najnovijem istraživanju postigla u segmentu infrastrukture turističkih usluga, plasiravši se na peto mjesto, te na području ekološke održivosti, zauzevši 14. mjesto.

Time je potvrdila visoki plasman u kategoriji infrastrukture usluga iz prethodnog izvješća. Osjetno je pak poboljšala plasman u kategoriji ekološke održivosti u odnosu na izvješće iz 2017. u kojem je zauzela 21. mjesto.

Dobar rezultat u ovogodišnjem izvješću potvrdila je i na području prirodnih resursa, koji su joj donijeli 20. mjesto, te zdravlja i higijene, s osvojenim 22. mjestom, što je za tri mjesta slabije nego u prethodnom izvješću.

Potvrdila je dobar rezultat u kategoriji međunarodne otvorenosti, plasiravši se na 27. mjesto.

Najveća je slabost prema WEF-ovom aktualnom izvješću poslovno okruženje, koje joj je donijelo 123. mjesto među ukupno 140 zemalja uključenih u WEF-ovo istraživanje. U prethodnom se izvješću našla na 114. mjestu među 136 zemalja.

Kaska i u kategoriji ljudskih resursa i tržišta rada, u kojoj je zauzela 103. mjesto. Rezultat pokazuje osjetno pogoršanje u odnosu na prethodno izvješće u kojem je zauzela 85. mjesto.

Loš je plasman hrvatski turizam ostvario i na području cjenovne konkurentnosti, iskazan u 93. mjestu među ukupno 140 zemalja. Rezultat je ipak nešto bolji nego u izvješću iz 2017. godine u kojem je zauzela 100. mjesto.

Među ostalim kategorijama koje WEF ocjenjuje izdvaja se zamjetno poboljšanje u određivanju prioritetnog statusa turizma u Hrvatskoj, iskazano u poboljšanju plasmana sa 77. na 57. mjesto.

Osjetno pogoršanje zabilježeno je pak u kategoriji sigurnosti, s obzirom na pad Hrvatske s 24. na 35. mjesto u aktualnom WEF-ovom izvješću.

Španjolska potvrdila poziciju globalnog lidera

Španjolska je ponovo zauzela vodeće mjesto na WEF-ovoj globalnoj ljestvici najkonkurentnijih zemalja u sektoru turizma i putovanja, s osvojena 5,4 boda.

Na drugom je mjestu ponovo Francuska, na trećem Njemačka, a na četvrtom Japan dok je SAD s petog istisnuo Veliku Britaniju koja je kliznula na šesto mjesto.

Europske zemlje uvjerljivo dominiraju među 10 najkonkuretnijih u turizmu, s Italijom na osmom i Švicarskom na 10 mjestu. Na tu skupinu otpada više od trećine međunarodnih dolazaka, što ukazuje na visoki stupanj koncentracije današnjeg turizma, konstatiraju u WEF-u.

Turistički sektor raste iznad očekivanja, naglašavaju, upozoravajući da će u takvom okruženju infrastruktura i usluge u vodećim odredištima uskoro imati teškoća s podmirivanjem potražnje.

Poboljšana konkurentnost u sektoru turizma i putovanja iznimno je važna s obzirom na njegov 10-postotni udio u globalnom BDP-u i otprilike isti takav udio u globalnoj zaposlenosti u 2018. godini, citira WEF podatak Svjetskog vijeća za turizam i putovanja.

Očekuje se da će u sljedećih deset godina taj udio porasti najmanje 50 posto zahvaljujući sve brojnijoj srednjoj klasi širom svijeta, a posebno u Aziji, navodi se u WEF-ovom izvješću.

“S obzirom na smanjenje prepreka i pad troškova putovanja mnoge su zemlje u posljednje vrijeme znatno poboljšale konkurentsku poziciju u globalnom turizmu”, konstatira čelnik za mobilnost u Svjetskom ekonomskom forumu Chrisoph Wolff.

“Zemlje mogu iskoristiti tu priliku kako bi poboljšale stanje u gospodarstvu i razvijale se ali moraju riješiti nedostatke u infrastrukturi i na području zaštite okoliša kako bi mogle ostvarivati te prednosti na dulji rok”, dodaje Wolff.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram