Mraz će u Međimurju uzrokovati velike štete, proglašena prirodna nepogoda

Biznis 26. ožu 202015:51 > 15:53
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Župan Međimurske županije Matija Posavec donio je u četvrtak odluku o proglašenju prirodne nepogode mraza koja će, prema procjeni u toj županiji, uzrokovati velike štete i umanjiti ovogodišnji urod u voćnjacima te na pojedinim povrtlarskim kulturama.

Kako se navodi u priopćenju pristiglom iz Ureda župana Međimurske županije, od 22. do 25. ovog mjeseca zabilježene su niske temperature praćene snažnim sjevernim vjetrom u trenutku kada su voćke u osjetljivoj fazi pred cvatnju.

“Trenutno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje, to će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije, stoga Zakon propisuje rok od 50 dana za konačnu procjenu štete”, pojašnjava se u priopćenju.

Dodatne probleme prilikom prijave šteta stvaraju i mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. Zbog ograničenog kretanje te djelovanje u svim segmentima poslovanja otežano je postupanje prilikom dostave podataka o nastalim štetama kao i procjena šteta od strane općinskih odnosno gradskih povjerenstava u zakonom propisanim rokovima.

“Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda putem telefonske sjednice donijelo je zaključak kojim se, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa omogućuje unos podataka o štetama nastalim uslijed prirodnih nepogoda i izvan zakonom propisanih rokova, sve do okončanja mjera koje se odnose na suzbijanje širenja pandemije na području Republike Hrvatske”, pojašnjava se u priopćenju.

Vezano uz takve odluke i naputke, župan Posavec obvezao je gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da konačnu procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.