Njemački vlasnik podijelio 150 otkaza radnicima splitske željezare

Biznis 29. svi 201515:05
Izvor: N1

Vlasnik Adria čelika iz Kaštel Sućurca Edgar Schumacher poslao je u petak iz Njemačke naputak upravi splitske željezare da otkaže ugovore o radu za 150 radnika, a desetak će ih ostati na poslu radi održavanja pogona, doznaje se od Joška Franića iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Franić je za Hinu rekao kako je, čim je to doznao, vlasniku i direktoru Adria čelika Edgaru Schumacheru odmah napisao i poslao prosvjedno pismo u kojemu ističe da je razočaran “njegovim nečinjenjem prema željezari” te da će zbog toga poduprijeti zahtjeve radnika i pružiti im svu pravnu pomoć.

“Činjenica je da je račun željezare blokiran više od 260 dana, ali isto tako i da nije pronađen investitor. Vlasnik mora za svakog radnika napraviti plan zbrinjavanja i to poslati Zavodu za zapošljavanje, a koliko sam doznao, otkazni rok će biti 45 dana. Međutim, sporni su obračuni plaća za prva četiri mjeseca ove godine
jer su, iako to po našem zakonu nisu smjeli biti, napravljeni kao minimalci na koje nisu uplaćena davanja”, rekao je.

Schumacher je, istaknuo je Franić, najavio i pokretanje proizvodnje u srpnju, no najprije će trebati pozvati na posao otpuštene radnike.

Vijest o otkazima radnici splitske željezare dočekali su u šatoru koji su u petak ujutro ponovno postavili jer su ga prije dva dana skinuli zbog bure. Radnici su na šator danas izvijesili njemačku zastavu.

Radnici pola godine nisu dobili plaće

Vođa prosvjeda, sindikalac Zvonko Šegvić rekao je kako nova situacija u kojoj će 150 radnika ostati bez posla ne mijenja ništa jer oni ne odustaju od toga da im se isplati svih šest neisplaćenih plaća i da se proglasi stečaj.

“Pa radnici pola godine nisu dobili plaće. Što ih više može iznenaditi od toga? Ako se ova situacija i dalje nastavi te se radnicima ne isplate plaće, smatrat ćemo da je željezara radnička”, poručio je Šegvić.

Radnici Adria čelika posljednju su plaću primili krajem 2014., a poslodavac je svima njima ostao dužan od 20 do 28 tisuća kuna. Otkazi su im bili pripremljeni početkom ovoga mjeseca, ali zahvaljujući brzoj reakciji sindikata, upozoreni su da su otkazi nezakoniti jer nije provedeno savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, niti je načinjen program zbrinjavanja tehnološkog viška.