Poljoprivrednicima stižu elektroničke iskaznice za digitalno poslovanje

Biznis 04. ruj 202011:51 > 11:54
Izvor: (ilustracija)

U tijeku je isporuka elektroničkih iskaznica za digitalno poslovanje poljoprivrednika (ePI), podijeljeno je 500 iskaznica, a zahtjeve za izradu podnijelo je 16 tisuća poljoprivrednika, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Iskaznice poljoprivrednici mogu preuzeti i aktivirati u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

“Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi na jednom mjestu”, kaže se u priopćenju.

Elektronička poljoprivredna iskaznica je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate i novac.

Riječ je o vjerodajnici najviše sigurnosne razine koja omogućava jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, elektroničko potpisivanje dokumenata i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Nova iskaznica će zamijeniti sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Poljoprivrednici njome mogu sigurno pristupiti i sustavu e-Građani i koristiti 74 različite elektroničke usluge.

U Ministarstvu očekuju da će elektronička komunikacija putem nove iskaznice rasteretiti administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva poljoprivrednika, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora.

To je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi, s obzirom da Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava.

Tako će Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezati informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike.

Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Svi navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela, navodi se u priopćenju.

Zahtjev za izradu elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici mogu podnijeti svaki radni dan u podružnicama Agencije za plaćanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.