Vujčić o kazni Zabi: Radi se o talijanskoj tipologiji, a i o drugim propustima

Biznis 03. stu 202014:57 > 15:06
Izvor: N1

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u izjavi za medije govorio je o kazni od 33 milijuna kuna koju je dobila Zagrebačka banka zbog propusta u sustavu za nadzor sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

“HNB je tijekom redovitog nadzora ustanovio da Zagrebačka banka nije imala djelotvorno uspostavljen sustav za nadzor sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma te je u sklopu svojih aktivnosti odredila kaznu od 33 milijuna kuna Zagrebačkoj banci na koju kaznu je Zagrebačka banka pristala priznajući da je učinila propuste u nadzoru sprečavanja pranja novca i financiranju terorizma”, rekao je uvodno Vujčić. 

Ističe kako se Zagrebačka banka obvezala da će ispuniti 75 mjera koje je naložio HNB kako bi poboljšala sustav sprečavanja pranja novca. 

VEZANE VIJESTI

“Obavijestila nas je nedavno da je svih 75 mjera već ispunila što ćemo mi naravno utvrditi našim kasnijim nadzorom. Ovo je poruka u biti da se moraju uspostaviti djelotvorni sustavi za sprečavanje pranja novca i sprečavanje financiranja terorizma u hrvatskom bankovnom sustavu i da HNB neće tolerirati propuste u takvim sustavima”, ističe Vujčić. 

“Banke se u takvim aktivnostima moraju koristiti softverskim rješenjima”

“Ono što je sigurno da se banke u takvim aktivnostima moraju koristiti prvenstveno softverskim rješenjima. Radi se o ogromnom boju transakcija i njih nije moguće nadzirati bez adekvatnih softverskih rješenja. Međutim, isto tako znamo da je uvijek to stvar neke kombinacije i softverskih rješenja i ljudi koji provode sam taj nadzor. Tako da je nemoguće reći je li to samo jedno ili drugo. Obično se radi o kombinaciji propusta”, objasnio je Vujčić. 

Upitan ima li tu kaznene odgovornosti, odgovara da o tome ne može govoriti. 

“Mi smo naravno o svim svojim nalozima obavijestili sve nadležne institucije, a postoje nadležne institucije koje mogu odgovarati na takva pitanja”, kazao je. 

Nije mogao govoriti konkretno o kojim se osobama radi. 

“istina je da se radilo i o nečemu što se zove talijanska tipologija u sprečavanju pranja novca koja je poznata, a i o nekim drugim propustima koji su već dosad poznati kao nešto što se treba smatrati sumnjivim transakcijama. Ono što bih isto tako htio reći, ono gdje smo mi utvrdili propuste ne znači da se radi o pranju novca nego samo o tome da banka nije provela dodatne aktivnosti, dubinske analize takvih transkcija koje smatramo da se trebaju u takvim slučajevima provesti. Je li došlo do pranja novca u nekom slučaju ili ne opet ne uvrđuje ni banka ni HNB već postoje druge institucije koje to ustanovljuju”, rekao je Vujčić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.