Azijski ulagači oprezni, dionice blago pale, dolar dodatno ojačao

Biznis 25. stu 202108:08
burza, burze, dionice, trgovanje dionicama, prodaja dionica, kupnja dionica, stock market exchange
Izvor: Photo by Nicholas Cappello on Unsplash

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka, dok je dolar dosegnuo novu najvišu razinu u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom minusu.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,2 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Na burzama vlada oprez jer središnje banke u svijetu počinju zaoštravati monetarnu politiku, s obzirom da se gospodarstva oporavljaju od koronakrize, dok je inflacija, među ostalim, zbog labave monetarne politike, dosegnula visoke razine.

Nakon što su jučer monetarne vlasti Novog Zelanda povećale kamatne stope drugi put u dva mjeseca, jutros su čelnici središnje banke Južne Koreje povećali ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na 1 posto.

I dok je to bilo očekivano, vlada neizvjesnost po pitanju kamata u SAD-u.

Jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su mnogi dužnosnici središnje banke spremni ubrzati ukidanje programa kupnje obveznica i brzo povećati ključne kamatne stope, ako se inflacija zadrži na visokim razinama.

Zbog toga je dolar ojačao, što ne ide u prilog tržištima u regiji.

„Kada se razmatra ulaganje u dionice u regiji, gleda se kretanje tečaja dolara, koji je dosegnuo visoke razine, što je čeoni vjetar za tržišta dionica”, kaže Fook-Hien Yap, strateg u Standard Chartered Bank.

Većina analitičara očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u za 0,25 postotnih bodova do idućega lipnja, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u srpnju.

„Neki na tržištu sada već špekuliraju o povećanju kamata iduće godine u tri navrata, no mi držimo da je to previše agresivno. Mi očekujemo samo jedno povećanje kamata”, kaže Yap.

Dolar ojačao, cijene nafte stabilne

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula nove najviše razine u 16 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 114,95 na 115,35 jena, blizu najviše razine u pet godina.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1245 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula 82,30 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 82,15 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio s jučerašnjih 78,50 na 78,40 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar