Bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja u Salvadoru

Ekonomija 07. ruj 202112:29 0 komentara
Bitcoin
Pixabay / Ilustracija

Bitcoin je u utorak postao legalno sredstvo plaćanja u Salvadoru koji je time postao prva zemlja u svijetu koja je građanima omogućila plaćanje najpopularnijom kriptovalutom.

El Salvador je prije tri mjeseca usvojio zakon prema kojem svi trgovci moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja ako imaju potrebne tehničke mogućnosti, a građani mogu i poreze plaćati u bitcoinima.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele rekao je da će svatko tko preuzme digitalni Chivo novčanik dobiti početni kredit u iznosu od 30 dolara. Dodao je kako će postojati 200 bankomata Chivoa.

Bitcoin ne kontrolira središnja banka, već je nastao decentraliziranim i iznimno energetski intenzivnim računalnim procesom.

Njezina vrijednost snažno fluktuira, ističe njemačka novinska agencija.

Službena je valuta Salvadora od 2001. američki dolar, zbog čega je ta srednjoamerička zemlja postala ovisna o monetarnoj politici američke središnje banke, napominje dpa.

Uključivanje u opticaj kriptovalute čija vrijednost ovisi isključivo o tržišnim kriterijima nužno je za gospodarski rast Salvadora, navodi se u zakonu kojim je bitcoin pretvoren u legalno sredstvo plaćanja.

Oko 70 posto od približno šest milijuna stanovnika Salvadora nema pristup tradicionalnim financijskim uslugama, a mnogi ovise o inozemnim doznakama rođaka u SAD-u.

Isti se postotak građana Salvadora protivi zakonu o bitcoinu, pokazalo je nacionalno istraživanje koje je u kolovozu provelo srednjeameričko sveučilište Universidad Centroamericana (UCA) na uzorku 1.300 ispitanika.

Otprilike isti postotak ispitanika nije točno znao što je bitcoin, a samo 4,8 posto ispravno ga je definiralo kao kriptovalutu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!