Boca plina u godinu i pol poskupjela oko 70 posto, hoće li cijena i dalje rasti?

Biznis 24. lip 202213:31
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL

Boca plina za kućanstva zapremine deset kilograma u godinu i pol dana poskupjela je gotovo 70 posto! Početkom 2021. cijena se kretala od 100 do 105 kuna dok sad plin u boci na INA-inim benzinskim postajama u prosjeku košta oko 167 kuna.

U bocama koje koristimo za kuhanje nalazi se ukapljeni naftni plin (UNP) – mješavina propana i butana – koji se dobiva rafinerijskom preradom nafte ili prilikom proizvodnje prirodnog plina. Zbog toga cijena UNP-a prati kretanja na tržištu nafte i plina. Kako su ta dva energenta sve skuplja, posljedično raste i cijena plina u bocama, potvrdili su iz INA-e za tportal.

“Snažan rast cijena plina i nafte na svjetskim tržištima utječu i na rast međunarodne kotacije za ukapljene naftne plinove na osnovu koje kotacije se izračunava maloprodajna cijena plina u boci (UNP). Kotacija je u kontinuiranom porastu od sredine 2020. godine, što utječe na sadašnje razine maloprodajnih cijena koje su 37 posto više u odnosu na lipanj 2021. Dakle, u promatranom razdoblju kotacije plina na međunarodnom tržištu razlog su rasta maloprodajne cijene plina u boci”, objasnili su iz INA-e.

Također su naglasili kako se ostali troškovi na temelju kojih se kreira maloprodajna cijena – distribucija, punjenje plina u boce, održavanje boca i ostalo – nisu osjetno mijenjali.

INA na svojim benzinskim postajama prodaje boce od 7,5 kg, 10 kg i 35 kg. Manje boce koriste se u kućanstvima dok je veća namijenjena za ugostitelje. Cijena boce od 7,5 kg trenutno je oko 125 kuna, 10 kg košta već spomenutih 167 kuna, a ugostitelji bocu od 35 kg sad kupuju za 582 kune.

Na pitanje hoće li se nastaviti rast cijena iz INA-e su poručili kako je to teško predvidjeti.

‘Cijena plina u boci se formira prema tržišnim principima te će takva praksa biti i u narednom razdoblju, a u ovom trenutku je nezahvalno predviđati trendove’, odgovorili su iz naše najveće naftne kompanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar