Brexit i trgovinski sporovi sa SAD-om zakočili europski izvoz

Biznis 20. svi 202113:26
Unsplash / ilustracija

Robni izvoz EU-a blago je pao u prvom tromjesečju, pokazali su podaci Eurostata, odražavajući trgovinske sporove sa SAD-om i neizvjesnost u razmjeni s Britanijom nakon Brexita.

Izvoz robe iz EU-a smanjen je u prva tri ovogodišnja mjeseca 0,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uoči rasplamsavanja pandemije koronavirusa, kliznuvši na 508,7 milijardi eura, izvijestio je europski statistički ured početkom tjedna.

U istom je postatku smanjen i uvoz, na 460,7 milijardi eura.

Time je višak u trgovinskoj razmjeni EU-a sa svijetom bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje i iznosio je 47,9 milijardi eura.

Razmjena unutar EU-a porasla je šest posto, na 804,6 milijardi eura.

I eurozona je u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila blagi pad robnog izvoza, za 0,6 posto, na 564 milijarde eura.

Uvoz robe gotovo je stagnirao, zadržavši se na 514,4 milijarde eura.

Višak u robnoj razmjeni time je smanjen devet posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje, na 49,5 milijardi eura.

Razmjena unutar zone primjene zajedničke europske valute porasla je 6,2 posto, na 514,2 milijarde eura.

Živahna trgovina sirovinama 

Najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u EU poskočio izvoz i uvoz sirovina, za 22,8 odnosno 10 posto. Zemlje Unije osjetno su povećale i uvoz strojeva i automobila, za četiri posto.

Najviše je na početku godine poskočio izvoz iz EU-a u Kinu, za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje. Još je više porastao uvoz robe iz Kine, za četvrtinu.

Izvoz u SAD smanjen je pak 4,5 posto, a uvoz 12,1 posto, odražavajući trgovinske napetosti i carine koje su transatlantski partneri uveli za mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Brexit je pak utjecao na robnu razmjenu s Britanijom, prouzročivši pad europskog izvoza za 14,3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Uvoz je pak potonuo za trećinu, pokazuju podaci Eurostata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar