Butković: Treba istaknuti vrijednost procjena o rastu BDP-a, to je uspjeh

Biznis 15. stu 202116:06 > 16:39
Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik primorsko-goranskoga Županijskog odbora HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u ponedjeljak u Rijeci da je procjena Europske komisije o realnom rastu hrvatskoga BDP-a u 2021. godini od 8,1 posto uspjeh koji treba istaknuti.

Prema domaćim procjenama, rast u ovoj godini će biti devet posto pa bi se po tome najkasnije 2022. godine Hrvatska vratila na razinu 2019., posljednje godine prije covid krize. Procjene Europske komisije govore da je to treći najbolji rast BDP-a među zemljama Europske unije u ovoj godini, rekao je Butković.

“Generatori rasta će biti domaća potražnja, ubrzanje rasta investicija, uz neto inozemnu potražnju u 2021. i 2022. godini”, dodao je.

“Rast kreditnog rejtinga Hrvatske po agenciji ‘Fitch’ na BBB jako otvara mogućnosti ulaska Hrvatske u eurozonu, što je jedan od četiriju strateških ciljeva Vlade u ovom mandatu”, istaknuo je Butković.

Dodao je da je kreditni rejting padao od rujna 2013., kad je SDP vodio Vladu. To je preokrenula HDZ-ova Vlada, vratili smo prijašnju razinu te je rejting nastavio rasti, rekao je.

“To je priznanje Vladinoj ekonomskoj politici i svemu što radimo, uključujući političku stabilnost i odgovornu fiskalnu politiku te provedbu reformi”, rekao je Butković.

Na pitanje o gradnji autoceste Križišće – Žuta Lokva, Butković je odgovorio da se počela pripremati gradnja prve dionice, obilaznice Novog Vinodolskog. “Za ostale dionice Hrvatske autoceste rade projekte te postoje mogućnosti da, zahvaljujući određenim uštedama i reformama cestovnog sektora HAC iz svojih sredstava i kreditnim iznosima krene i u ostatak radova”, rekao je.

O mogućem rješavanju problema vezanog uz povezivanje otoka Ilovika tijekom gradnje luke u Mrtvaškoj, Butković je odgovarajući novinarima   rekao da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture “u dobroj vjeri odobrilo taj projekt Županijske lučke uprave Mali Lošinj i odobrilo korištenje bespovratnih iznosa”.

“Ako postoji bilo kakav problem Mjesnog odbora, lokalne zajednice i ljudi, trebalo je to iskomunicirati. Treba razgovarati i učiniti sve što se može da se riješi problem a da se ne ugrozi projekt jer se on ne može bitno mijenjati”, zaključio je Butković.

“Nama bi bilo najlakše raskinuti ugovore, ali to ne bi bilo rješenje”, zaključio je Butković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare