Čeka nas novi rast cijena goriva? Ministar Filipović progovorio o vaučerima

Ekonomija 01. srp 202211:12 > 11:30 2 komentara
Davor Filipović
N1

U utorak istječe moratorij na cijene goriva i ako Vlada ne intervenira, gorivo bi moglo drastično poskupjeti. Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, komentirao je cijene goriva i mogućnost uvođenja vaučera.

“Da bi znali što će točno biti u utorak, kolika je cijena, moramo pričekati da se danas završi s trgovanjem na mediteranskom tržištu jer to je referentno tržište odakle uzimamo vrijednosti prilikom izračuna cijena goriva za sljedeći tjedan. Jučer je došlo do snižavanja cijena benzina i dizela na mediteranskom tržištu”, rekao je ministar pa dodao:

“Vidjet ćemo kako će se cijena kretati danas i onda ćemo preko vikenda imati precizne izračune, a u kontekstu onoga što će se dogoditi u utorak, donijet ćemo odluku uzimajući u obzir sve što smo uzimali do sada, a to je da vodimo brigu o našim građanima i gospodarstvu.”

VEZANA VIJEST

Ministar je istaknuo da su “u izvanrednim situacijama sve opcije na stolu”.

Osvrnuo se i na vaučere, navodeći da ta mjera još nije spremna. “Vaučere je prije dan-dva spomenuo i premijer i to je mjera koja se razrađuje, a koja se neće dogoditi u utorak. Međutim, planiramo to napraviti i kad budemo imali detalje, bit ćete obaviješteni.”

Ministar Filipović komentirao je i postoji li mougućnost da Vlada intervenira u cijene hrane.

“Baš su sve opcije na stolu. Ovo je izvanredna situacija u kojoj ne može utjecati na cijene na globalnim tržištima. Svi znamo da je inflacija uvezena i da je u velikoj mjeri posljedica brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Ono što možemo raditi je ublažavati efekte svega toga što se događa”, kazao je Filipović i dodao:

“Prije dva tjedna smo fiksirali cijenu goriva izvan auteceste, na autocesti smo ostavili određeno povećanje. Da nije bilo te fiksacije cijene i da nije bilo vladinih mjera, dizel bi bio 16,65 kuna, asada je 13,08 lipa, benzin ne bio 13,50 kuna nego 15,95 kuna. Činimo sve kako bi građanima pomogli.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare