Cijene nafte skočile prošli tjedan

Biznis 16. sij 202307:42 komentar
Unsplash

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 8 posto jer trgovci očekuju jačanje kineske potražnje i jer je vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 8,6 posto, na 85,28 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,4 posto, na 79,86 dolara.

Tako su cijene ‘crnog zlata’ nadoknadile sve gubitke od prethodnoga tjedna.

I dok strahovanja od usporavanja rasta gospodarstava zapadnih zemalja pritišću cijene, podršku im pružaju vijesti o jačanju potražnje u Kini.

Sve više Kineza putuje, nakon ukidanja strogih pandemijskih ograničenja, pa se oporavlja cestovni promet.

„Trgovci prate pokazatelje mobilnosti u Kini, a ti pokazatelji rastu, što podržava oporavak potražnje, a time i cijene nafte”, objašnjava Giovanni Staunovo, analitičar u UBS banci.

Podršku cijenama pružio je i oštar pad vrijednosti dolara prema košarici valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,6 posto, na najniže razine od lipnja prošle godine.

A to podržava potražnju jer slabljenje dolara jača kupovnu moć onih koji kupuju naftu drugim valutama.

I dok bi potražnje trebala porasti, ponuda bi se mogla smanjiti zbog najavljenih novih sankcija zapadnih zemalja na rusku naftu.

Skupina G7 i njezini saveznici ograničili su lanjskog prosinca cijene ruske nafte na 60 dolara, a EU je uveo i embargo na ruske barele koji se dopremaju brodovima.

Početkom veljače Unija planira proširiti zabranu uvoza i na ruske naftne derivate.

Rusija je, pak, odgovorila petomjesečnom zabranom prodaje nafte zemljama koje su ograničile njezinu cijenu.

“Trgovci računaju na rast cijena, s obzirom na očekivano dodatno smanjenje opskrbe iz Rusije i na normalizaciju kineske potražnje za gorivom”, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Prošle su godine cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko 10 posto, što je ponajviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu dana prije, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, skočile više od 50 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.