Cijene ovih metala bi u 2024. mogle otići u nebo

Ekonomija 10. velj 202415:05 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Očekuje se da će zlato i srebro dodatno rasti 2024. zbog očekivanja da će američka središnja banka početi snižavati kamatne stope.

“Očekujemo da će cijenu zlata dodatno pogurati najave da će Fed smanjiti kamatne stope. To također dolazi sa slabijim dolarom”, rekla je Joni Teves, stručnjakinja investicijske banke za plemenite metale, koji očekuje da će metal dosegnuti 2048 eura za 28,35 grama (1 unc) do kraja godine.

Cijene zlata obično imaju obrnuto proporcionalnu vezu s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s alternativnim ulaganjima poput obveznica, koje bi donijele slabije povrate u okruženju s niskim kamatnim stopama, piše CNBC.

Niže stope slabe dolar, čineći zlato jeftinijim za međunarodne kupce, povećavajući potražnju.

Još uvijek postoji velika neizvjesnost

Iako još uvijek postoji velika neizvjesnost o vremenu i opsegu smanjenja stopa, UBS je zadržao svoja očekivanja da će Federalne rezerve ublažiti politiku. Prošli tjedan Fed je objavio svoju odluku da ostavi nepromijenjene stope u siječnju, povrh toga što je oborio nade u smanjenje stope u ožujku.

Privlačnost poluga kao sigurnog utočišta porasla je od početka izraelskog rata s Hamasom 7. listopada, što je pridonijelo da cijene zlata prošlog mjeseca dosegnu najvišu razinu svih vremena od 1954 eura za uncu.

Izgledi su dobri i za srebro, iako ono nije uobičajeno geopolitičko i sigurnosno utočište u usporedbi sa zlatom, što djelomično pojašnjava lošije rezultate od zlata zadnjih nekoliko godina. No, stručnjakinja vjeruje da bi se situacija mogla okrenuti.

“U scenariju u kojem Fed popušta, mislimo da srebro može proći jako dobro. Ima tendenciju da nadmaši potez u zlatu. Srebro je dosta slabije od zlata. Dakle, ima puno toga za nadoknaditi i mislim da bi moglo biti dramatično,” rekla je Teves.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!