Đerek: Državne nekretnine ne žele koristiti instrumente za zaštitu državnog vlasništva i sve zataškavaju

Ekonomija 28. velj 202421:59 0 komentara

Pravnica Maja Đerek, nekadašnja direktorica u tvrtki Državne nekretnine koja je optužila tadašnjeg ministra Banožića za pogodovanje nizu ljudi koji su zloupotrebljavali državne prostore, gostovala je u Newsroomu kod Domagoj Novokmeta gdje je komentirala je najnoviji takav slučaj.

Riječ je o zaposleniku ustanove iz resora ministarstva hrvatskih branitelja koji je uzurpirao državni prostor kako bi ga iskoristio za smještaj stranih radnika ispod standarda koji je propisan za npr sezonske radnike.

“Djelatnici Državnih nekretnina mogli su zapečati taj prostor – skidanje državnog pečata je kazneno dijalo. Mogli su promijeniti bravu, ali oni ne žele koristiti instrumente koji imaju na raspolaganju i sve zataškavaju,” kaže Maja Đerek.

“Mi zapravo ne znamo kolika je ukupna šteta državi svaki mjesec, jer nitko ne zna koliko je takvih slučajeva”, dodaje.

Đerek je podsjetila i da USKOK još uvijek nije reagirao na njezinu kaznenu prijavu protiv Marija Banožića i povukla paralelu sa brzinom kojom djeluju europski tužitelji:” Zato nam treba EPPO, jer naša tijela očito nisu neovisna.”

Ona smatra da je problem sistemski, i da se sve to radi kako bi se omogućilo pogodovanje odabranima.

“Mene su na tim složenim pravnim poslovima zamijenile vjeroučiteljica i nastavnica povijesti. Kad ih je inspekcija upozorila da jedno od njih ne zadovoljava uvjete, oni su promijenili sistematizaciju tog radnog mjesta. Sve se radi sustavno kako bi se zaposlili podobni i kako se ne bi prevenirale i razotkrivale ovakve stvari.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!