Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro stiže novo povećanje mirovina

Ekonomija 05. lip 202409:22 2 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Isplata mirovina za svibanj počinje u petak, 7. lipnja, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Neke banke umirovljenicima su već unaprijed isplatile mirovine, dok će ostalima na račune sjesti krajem tjedna. Mirovine su povećane siječanjskim usklađivanjem s isplatom u travnju, a za manje od mjesec dana stiže novo povećanje koje bi moglo biti veće, s obzirom na rast plaća i cijena u ovom polugodištu, u odnosu na prethodno.

Nakon usklađivanja mirovina za 4,19 posto prema rastu plaća i cijena, s isplatom u travnju povećane su prosječne mirovine u svim kategorijama.

Iz statističkih podataka HZMO-a vidljivo je da je mirovina nekadašnjih saborskih zastupnika i članova Vlade te sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora nakon usklađivanja povećana na čak 2.022 eura, a prima je 683 umirovljenika. Njihova je mirovina početkom ove godine iznosila 1.864 eura, piše Mirovina.hr.

Iduće usklađivanje mirovina stiže za manje od mjesec dana, 1. srpnja, a za očekivati je da će ono biti veće od siječanjskog usklađivanja, s obzirom na rast prosječne plaće i cijena u ovom polugodištu u odnosu na prethodno. Ipak, zbog čekanja podatka Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći za lipanj, isplata će kao i svake godine biti u rujnu za kolovoz sa zaostacima za srpanj.

Podsjetimo, HDZ je obećao da će mirovine u mandatu ove Vlade rasti ukupno 30 posto, uz prosječnu sveukupnu mirovinu od najmanje 750 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare