Dobre vijesti za dio radnika u Njemačkoj: Evo tko će sve dobiti bonuse

Ekonomija 03. svi 202307:35 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Zaposlenici u Njemačkoj iz nekih djelatnosti mogu se veseliti jednokratnim isplatama, posebnim isplatama ili bonusima u svibnju.

Kako piše Fenix-magazin, to uključuje osobe sa sljedećim zanimanjima:

– građevinski radnici i ličioci i lakireri

– zaposlenici u njemačkoj industriji papira, kartona i plastike

– zaposlenici u ličionskom obrtu

Zaposlene u građevinarstvu te ličioce i lakirere u svibnju očekuju posebne isplate. Trenutačno važeći kolektivni ugovor u graditeljstvu već je predviđao povećanje plaća od 1. travnja, a sada u svibnju slijedi dodatna jednokratna isplata od 450 eura. Uz jedan uvjet: posebna plaćanja dostupna su samo u Zapadnoj Njemačkoj no 2026. godine trebalo bi se postići izjednačavanje dohodaka na zapadu i istoku.

Zaposleni u njemačkoj industriji papira, kartona i plastike također će primiti jednokratne isplate. Najavili su to sindikat Verdi i glavna udruga za preradu papira i plastike nakon petog kruga pregovora sredinom travnja.

Odnedavno su posebne naknade dobili i ličioci i lakireri. Novousuglašeni kolektivni ugovor ne samo da predviđa veću plaću, već uključuje i premiju za inflaciju od 600 eura.

Jednokratna isplata je oslobođena poreza i socijalnog osiguranja. Za honorarne zaposlenike isplaćuje se proporcionalno, dok pripravnici dobivaju 180 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.