Donosimo detaljan izračun: Koliko struje troši svaki uređaj i kako uštedjeti?

Biznis 10. stu 202207:49
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/ilustracija

Koliko možete uštedjeti ako obične žarulje u svom kućanstvu zamijenite LED žaruljama? Je li isplativije koristiti običnu, keramičku ili indukcijsku ploču na štednjaku? Koliko struje zapravo troše glačalo, sušilo za kosu ili televizor? Pitanja su to koja su nam od posebne važnosti u ovo vrijeme kad se borimo s nizom poskupljenja, uključujući i električne energije. Na ta i slična pitanja odgovorio nam je Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u udruzi Splitski potrošač.

Kurtović je izradio i poseban izračun koji prikazuje potrošnju osnovnih električnih trošila u kućanstvu koje nema mogućnost korištenja prirodnog plina, toplinske energije i ogrjevnog drva. Izračun je napravljen na primjeru stana površine 70m² u kojem borave tri/četiri člana obitelj, a električna energija registrirana se na dvotarifnom brojilu (tarifni model “Bijeli”).

Nenad Kurtović

Tablica br. 1 prikazuje vrijeme korištenja istih uređaja, prosječnu godišnju potrošnju iskazanu u kWh te trošak u kunama po pojedinom trošilu u opciji važeće tarife za energiju s uključenom naknadom za korištenje mreže prijenosa i distribucije, naknade za OIE i PDV.

Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Iz navedenog izračuna tako proizlaze i konkretni podaci o uštedama koje građani mogu ostvariti određenim promjenama u kućanstvu. Primjerice, ako svoje obične žarulje zamijenite LED žaruljama, moguće je ostvariti uštedu od oko 280 kuna. Vlada je u svojim smjernicama o uštedi istaknula da korištenje LED žarulja smanjuje potrošnju i do 90% u odnosu na klasična rješenja.

Upravo zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, Vlada je u rujnu donijela posebnu Uredbu kojom se “uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije, nadzor nad primjenom cijena određenih ovom Uredbom, te posebni uvjeti obavljanja energetskih djelatnosti”.

Nenad Kurtović

Tablica br. 2. prikazuje ukupni godišnji utrošak električne energije i trošak iste iskazan u kunama (sa svim davanjima) u izboru trošila po opciji A., B. i C. Izračun troškova izrađen je na osnovu tarifa koje vrijede za utrošak do 2.500 kWh (Članak 2. stavak 1. Uredbe Vlade RH od 08.09.2022. (NN104/2022.), i ta tarifa se odnosi na ukupno utrošene količine kWh, kao da u Uredbi nema stavka 2. članka 2. koji precizira da se preko 2.500 kWh plaća skuplje tarifa za energiju.

Nenad Kurtović

Tablica br. 3 prikazuje trošak istog kućanstva samo u vremenu od šest mjeseci (10.2022. – 03.2023.) odnosno, za vrijeme trajanja navedene Uredbe. Trošak je iskazan u dvije veličine, da bi se prikazalo koliko više plaćaju kućanstva koja potroše preko 2.500 kWh i kojima će se taj utrošak kWh obračunavati po članku 2. stavka 5. Uredbe Vlade RH.

Nenad Kurtović

Tablica br. 4 prikazuje trošak kućanstava za električnu energiju u razdoblju za šest mjeseci (listopad 2022. do ožujak 2023. godine), a koja imaju na raspolaganju toplinsku energiju i/ili prirodni plin, te s tim energentima osiguravaju grijanje prostora i tople vode te kuhanje na štednjaku. Na njih se ne odnosi odredba o povećanju tarife, jer će u navedenom razdoblju utrošiti manje od 2.500 kWh.

Kako nadležne institucije nemaju praksu iskazivati ukupnu cijenu kWh kojeg plaćaju kućanstva u RH, već iskazuju samo dio cijene za koje su oni sami nadležni (HEP iskazuju dio za energiju i dio za korištenje prijenosne i distribucijske mreže uvećano za PDV, a ne uključuje dio koji se odnosi na naknadu za OIE uvećano za PDV), Kurtović u nastavku navodi iste i to, pod a. za kupce koji preuzmu do 2.500 kWh, te pod b. za kupce koji preuzmu iznad 2.500 kWh, uz napomenu da ti kupci prvih 2.500 kWh plaćaju po cijeni pod a., a sve preko utrošenih 2.500 kWh po cijeni pod b.

Prema izračunu koji je izradio Kurtović, ukupna cijena električne energije za kućanstva koja troše do 2.500 kWh u razdoblju od 01.10.2022. do 31.03.2023. godine (uključena sva davanja) iznosi:

a. Za dvotarifne kupce (Bijeli),

– Energija VT 1,1961 kuna/kWh

– Energija NT 0,6232 kuna/kWh

– Mjesečna naknada 21, 47 kuna /mjesec

Za kućanstva čiji utrošak prelazi 2.500 kWh u razdoblju od 01.10.2022. do 31.03.2023. godine cijena električne energije sa uključenim svim davanjima iznosi:

b. Za dvotarifne kupce (Bijeli),

– Energija VT 1,5145 kuna/kWh

– Energija NT 0,7795 kuna/kWh

– Mjesečna naknada 21, 47 kuna /mjesec

SAVJETI ZA ŠTEDNJU

Čak i male promjene u našim svakodnevnim navikama mogu nam pomoći uštedjeti novac. Kurtović ima niz praktičnih savjeta koji građanima mogu pomoći da im ostane koja kuna više u novčaniku.

Što se tiče rasvjete, osim gašenja nakon izlaska iz prostorije, Kurtović preporučuje da u većoj prostoriji imate veći broj malih svjetiljki. Ako se koristi luster s više žarulja, poželjno ga je priključiti na serijsku sklopku.

VEZANE VIJESTI

Također, prilikom gledanja televizije smanjite rasvjetu. U prostoru malih vidnih zahtjeva koristite žarulje manje snage, a poželjeno je i redovito čistiti žarulje i druge dijelove svjetiljki.

Da biste uštedjeli prilikom pripremanja hrane, ploču uključite tek kad se na nju stavi posuda, pri čemu lonac u kojemu se hrana priprema mora imati ravno i čvrsto dno.

Promjer posude trebao bi biti jednak ili malo manji od grijače ploče, a poželjno je koristiti i poklopac za lonac u kojemu kuhate. Također, pećnicu ili ploču možete isključiti malo prije nego što jelo bude gotovo. Kurtović također preporučuje kupnju uređaja koji doista odgovaraju potrebama kućanstva i koji imaju mogućnost reguliranja vremena korištenja, primjerice tajmer za pećnicu.

Hladnjak treba biti postavljen tamo gdje nema sunca i trebalo bi ga malo odmaknuti od zida. Također, treba biti udalje od izvora topline, a termometar postavite na zadovoljavajuću temperaturu hlađenja. Otvarajte ga što je manje moguće i što kraće i nemojte ga pretrpavati hranom. Bitno je održavati čistoću hladnjaka i izvana i iznutra te pazite da hladnjak bude suh.

Zamrzivač je poželjno držati u najhladnijem dijelu kućanstva te treba biti udaljen od izvora topline. Također, pripazite da su namirnice dobro zapakirane i obilježite na omotu što je unutra, a potom ih uredno posložite u zamrzivaču. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a ako se temperatura za postavi niže, može seosjetno povećati potrošnja energije. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi oko 6°C, piše u smjernicama Vlade.

Pri kupnji bojlera potrebno je najprije odrediti pravilnu veličinu. Više ćete uštedjeti ako se tuširate umjesto kupate u kadi. Ako posuđe perete ručno, začepite sudoper – nemojte posuđe prati pod mlazom tople vode. Regulator postavite na temperaturu do 60 ºC i ne zagrijavajte više vode nego što stvarno trebate. Kurtović također savjetuje da bojler primarno uključujete noću, u razdoblju niže tarife.

Što se tiče perilice rublja, ključno je pri kupnji procijeniti mogućnosti uređaj, a potome ga smjestiti prema uputama. Uređaj punite rubljem do dopuštene količine i razvrstavajte rublje prema vrstama pranja. Nemojte zaustavljati perilicu prilikom pranja i koristite ekonomične programe. Također, redovito čistite perilicu i koristite je u razdoblju niže tarife. Slični se savjeti odnose i na perilicu posuđa.

Što s glačalom, tosterom, sušilom za kosu….

Prije uključivanja glačala pripremite rublje za glačanje, odnosno razvrstajte ga po vrsti tkanine. Izbjegavajte glačati često i manje količine, a ako je odjeća još uvijek vlažna, najprije je osušite. Ako je pak presuho, malo je navlažite. Ako prekidate glačanje, isključite glačalo.

Kad je riječ o usisavaču, bitno je redovito mijenjati vrećice, a ako objavljate nešto drugo uz usisavanje, onda isključite usisavač.

Što se tiče ostalih elektronskih uređaja poput televizora, računala i drugih manjih kućanskih uređaja poput miksera, tostera, mirkovalne pećnice i sušila za kosu, bitno je da ih isključite čim ih više ne upotrebljavate. Kurtović također savjetuje i korištenje programa s oznakom bolje energetske efikasnosti. Treba naglasiti da elektronski uređaji troše energiju i u tzv. stand-by načinu rada. Isključite punjač za mobitel ili tablet iz utičnice nakon punjenja, dodaje se u vladinim smjernicama.

VEZANE VIJESTI

Kod grijanja je bitno odabrati uređaj koji odgovara klimatskim uvjetima. Prostor oko uređaja za grijanje treba ostaviti slobodan, a temparturu postavite po načelu “prostorija po prostorija”, odnosno da temperatura bude ugodna tamo gdje se stalno boravi. Kurtović navodi da povećanje temperature za 1 ºC povećava potrošnju energije za do 6%. Ako ne boravite u stanu isključite grijanje ili smanjite na temperaturu između 15 i 18 ºC.

Vlada je u svojim smjernicama također objavila koliko bi u pojedinoj prostoriji trebala biti temperatura kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne bi rasipala energija: hodnik 14–18°C, spavaća soba 18°C, kuhinja 18-21°C, radna soba 18-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23-25°C. Tijekom dana kad nikoga nema kod kuće temperaturu postavite na 16°C.

Kad je riječ o uređajima za hlađenje kućanstva, odaberite onaj uređaj koji odgovara potrebama kućanstva, povremeno očistite filtere uređaja i postavite temperaturu tako da bude 5 do 6°C niža od vanjske. I ovdje vrijedi načelo “prostorija po prostorija” – neka bude hladnije tamo gdje stalno boravite. Uređaj održavajte po uputama proizvođača, a kad niste u stanu, isključite ga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar