ECB objavio koliko će rasti kamate

Ekonomija 27. lis 202214:09 0 komentara
FREDERICK FLORIN / AFP

Europska središnja banka u četvrtak je ponovno podigla kamate i smanjila subvencije za komercijalne banke dok se zaoštrava politika borbe protiv povijesnog rasta inflacije.

Strahujući da je brzi rast cijena pustio korijenje, ECB je već podigao stope najbržim tempom u povijesti, podsjeća Reuters, a i ECB je na Twitteru objavio da podiže tri svoje ključne kamatne stope za 0,75 posto, odnosno za 75 baznih bodova.

ECB u priopćenju dodaje da je trećim uzastopnim značajnim povećanjem kamatnih stopa monetarne politike postignut velik napredak u postupnom ukidanju monetarne akomodacije. Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi se osiguralo pravodobno vraćanje inflacije na njezinu srednjoročnu ciljanu inflaciju od 2%, a odluke će se donositi na svakoj sjednici vezanoj uz monetarnu politiku u skladu s kretanjima u inflatornim i gospodarskim izgledima.

“Inflacija je i dalje pretjerano visoka i dulje će razdoblje ostati viša od ciljne razine. U rujnu je inflacija u europodručju dosegnula 9,9 %. U proteklih su nekoliko mjeseci snažan rast cijena energije i hrane, uska grla u opskrbnim lancima i oporavak potražnje poslije pandemije prouzročili širenje cjenovnih pritisaka i rast inflacije. Cilj monetarne politike Upravnog vijeća jest smanjiti potporu potražnji i rizik trajnog porasta inflacijskih očekivanja”, priopćeno je.

Ključne kamatne stope ESB‑a

“Upravno vijeće odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope ESB‑a za 75 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 2,00 %, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 2,25 % a kamatna stopa na novčani depozit 1,50 %. Povećanja će stupiti na snagu 2. studenoga 2022.

Upravno vijeće namjerava i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira (engl. asset purchase programme, APP) tijekom duljeg razdoblja nakon što počne povećavati ključne kamatne stope ESB‑a, u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno za održavanje uvjeta obilne likvidnosti i primjerene monetarne politike.

U potencijalno važnijoj odluci, dodao je ranije Reuters, ECB će vjerojatno poduzeti prve korake prema smanjenju svoje bilance od 8,8 trilijuna eura, napuhavane godinama kupnje duga i ultra jeftinih kredita davanih bankama”, navodi se u priopćenju.

Sve detalje objavljuje šefica ECB-a Christine Lagarde na konferenciji za medije u 14:45 po našem vremenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!