EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u travnju blizu pretpandemijske razine

Ekonomija 29. tra 202115:40 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo približila su se u travnju pretpandemijskoj razini, potaknuta valom optimizma u industriji i građevinarstvu, a poslovni čelnici signalizirali su da planiraju pojačano zapošljavati, pokazuje izvješće EK.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj (ESI) porastao je u travnju za 3,8 bodova u odnosu na ožujak, na 103,5 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka, mjeseca u kojem se koronavirus tek počeo širiti Europom.

Najviše su u travnju poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u industriji, iskazana u rastu indeksa za 8,8 bodova.

Izrazito veći optimizam iskazali su i poslovni čelnici u građevinskom sektoru, uz rast odgovarajućeg indeksa za 6,6 bodova, pokazalo je izvješće EK.

Zamjetno su poboljšana i očekivanja potrošača, čiji je indeks porastao za 4,4 boda. Najblaže je porastao indeks koji iskazuje očekivanja u uslužnom sektoru, za jedan bod.

Maloprodajni sektor izdvajao se pogoršanim očekivanjima, iskazanim u padu indeksa za 3,7 bodova.

Poslovni čelnici signalizirali su osjetno veću potrebu za radnicima u predstojećem razdoblju, pa je indeks EEI u travnju porastao za 6,3 bodova u odnosu na ožujak, na 103,9 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka.

Val optimizma u Europi

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni snažno su porasli u travnju, za 9,8 odnosno 9,4 boda u odnosu na prethodni mjesec. U EU ESI je dosegnuo 109,7 bodova, a u eurozoni 110,3 boda.

Najviše je na oba područja porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za 12,2 bodova u EU, te za 11,7 bodova u eurozoni.

Izraziti optimizam pokazala je i maloprodaja i industrija, čiji su indeksi u EU poskočili za 9,5 odnosno 8,3 boda. U eurozoni uvećani su za 9,1 odnosno 8,6 bodova u odnosu na ožujak.

Znatno su poboljšana i očekivanja u građevinskom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 5,8 bodova u EU, te za 5,2 boda u eurozoni.

Veći su optimizam pokazali i potrošači, čiji su indeksi porasli za 3,1 bod u EU, te 2,7 bodova u eurozoni.

Čelnici kompanija najavili su val zapošljavanja u predstojećem razdoblju, pa je indeks EEI porastao za 9,9 bodova u EU, te za 9,3 boda u eurozoni, pokazuje izvješće EK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!