Ericsson gotovo udvostručio tromjesečnu dobit zahvaljujući 5G-u

Biznis 29. sij 202111:50
Izvor: Pixabay

Dobit švedskog proizvođača opreme za mobilne mreže Ericssona gotovo je udvostručena u četvrtom tromjesečju 2020. zahvaljujući snažnoj potražnji za opremom za 5G mreže u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pandemijska godina donijela je švedskoj kompaniji puno posla, budući da su telekomunikacijski operateri ubrzali s gradnjom mobilnih mreža 5G, a pojačali su i širenje mreža 4G kako bi osigurali uvjete za snažan internetski promet u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ericsson je tako u razdoblju od listopada do prosinca 2020. bilježio gotovo dvostruko veću prilagođenu operativnu dobit nego u istom razdoblju godine ranije, od 11 milijardi švedskih kruna (1,32 milijarde dolara).

VEZANE VIJESTI

Ukupni prihodi porasli su pet posto, na 69,6 milijardi kruna. Bruto marža bila je viša za 3,8 postotnih bodova nego u istom razdoblju godine ranije i iznosila je 40,6 posto.

U odjelu mreža prilagođeni prihodi porasli su 20 posto, a bruto marža uvećana je za 2,4 postotna boda, na 43,5 posto.

„To odražava kontinuirano visoku razinu aktivnosti u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji, kao i u Europi, gdje smo dodatno povećali tržišni udio“, rekao je izvršni direktor Börje Ekholm.

Sjeveroistočna Azija uključuje Kinu, gdje je Ericsson, za razliku od konkurenta Nokie, osigurao narudžbe tri najveća kineska telekomunikacijska operatera koji planiraju graditi 5G mrežu.

Švedska se kompanija paralelno glasno protivila isključenju kineskog Huaweija iz natječaja za gradnju 5G mreže u matičnoj zemlji, a Ekholm je navodno prijetio da će otići iz Švedske ako vlasti podrže zabranu Huaweija i ZTE-a.

Glavni financijski direktor Ericssona Carl Mellander opovrgnuo je navode da se pričalo o odlasku iz Švedske.

“Mislim da Borje nije baš to htio reći, da ćemo otići… ostajemo švedska kompanija”, rekao je Mellander za Reuters.

U Ericssonu ipak ističu da bi odluka švedskog regulatora o isključenju kineskih dobavljača iz gradnje 5G mreže mogla ugroziti njihovo njegovo poslovanje u Kini.

„Nismo zasada primijetili značajnije posljedice u Kini, ali Borje je želio naglasiti rizik“, rekao je Mellander.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar