Ferrero povlači neke proizvode Kindera i u SAD-u

Ekonomija 08. tra 202210:55 1 komentar
Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Talijanski proizvođač čokolade Ferrero povukao je dio asortimana Kinder čokolada iz trgovina u SAD-u zbog moguće kontaminacije salmonelom, proširivši time mjeru opoziva iz Europe na drugu stranu Atlantika.

Kinder Happy Moments Chocolate Assortment i Kinder Mix Chocolate Treats košarice povučene su dobrovoljno, priopćio je Ferrero North America, dodavši da mjera ne obuhvaća ostale Kinder i Ferrero proizvode u prodaji u SAD-u. “Ferrero surađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove na slučaju prijavljenih slučajevima salmonele u Europi”, navodi se u najnovijem priopćenju tvrtke.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je u srijedu da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade. “Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj. U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Ferrero je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj povukao nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi, rekavši u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

Neke Kinder čokolade povučene su i u pojedinim dijelovima Azije, uključujući Hong Kong i Singapur, ističe BBC. Salmonela može izazvati ozbiljne i teške infekcije, osobito kod djece, starijih i osoba narušenog imuniteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare