Garača: Mirovine iz drugog stupa upitne, privatni MOD više ne prima klijente

Biznis 28. svi 202315:33 1 komentar

Mirovine ne ugrožava povećanje proračunskih subvencija u prvom mirovinskom stupu, nego postojanje i način upravljanja drugim mirovinskim stupom, ustvrdio je Željko Garača, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu u emisiji N1 Točka na tjedan. Garača je komentirao utjecaj porezne reforme na stabilnost mirovinskog sustava, i pozdravio je izjave ministra financija Marka Primorca da državno subvencioniranje mirovina u prvom stupu - nije problem.

Profesor Garača godinama u nizu znanstvenih radova dokazuju nelogičnosti u sustavu mirovinske reforme i ukazuje na prevelik tranzicijski trošak privatizirana dijela mirovinskog sustava.

“Posebno je problematično funkcioniranje mirovinskih osiguravajućih društava čak i problematičnije nego samih fondova”, tvrdi Garača. Ukazuje i na devastirajući učinak koji je u uvjetima visoke inflacije na poslovanje mirovinskih osiguravajućih društava imalo usklađivanje mirovina.

Garača tvrdi da su oni u takvim problemima da privatno osiguravajuće društvo više upravo ne prima klijente, iako ima takvu zakonsku obvezu… Državni HrMOD još uvijek uzima klijente ali i bilježi gubitke, tvrdi Garača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.