Golar viking management: Prosječna neto plaća je 24.000 kuna, a ne 778.000 kuna

Biznis 08. lip 202217:04 > 17:05
Dubravka Petric/PIXSELL/ilustracija

Nakon što je na portalu N1 objavljen članak pod naslovom "Prosječna plaća u tvrtki u Hrvatskoj iznosi nevjerojatnih 778.670 kn – mjesečno", iz tvrtke Golar viking management poslali su zahtjev za ispravkom informacije, koji u nastavku, u skladu sa Zakonom o medijima, prenosimo u cijelosti:

“Nisu točne slijedeće informacije navedene u spornom članku:

„Postoji tvrtka u Hrvatskoj u kojoj je prosječna mjesečna neto plaća 778.670 kuna.Tvrtka se zove Golar viking management sa sjedištem u Splitu, a osnovna joj je djelatnost operativno upravljanje i održavanje LNG plutajućeg terminala na Krku.“

„O tome da na tom plutajućem brodu terminalu – na koji se prekrcava ukapljeni prirodni plin te se nakon pretvaranja iz tekućeg u plinovito stanje pušta u magistralne plinovode – sve štima u svakom trenu, brine dakle splitska tvrtka Golar viking s dvojicom zaposlenih. Oni prosječno zarađuju oko 778.670 kuna neto svaki, što je godišnje oko 9,3 milijuna kuna!“

GOLAR VIKING MANAGEMENT d.o.o. isplaćuje plaće za prosječno 65 zaposlenika mjesečno od kojih su dva (2) zaposlena u uredu tvrtke, a prosječno šezdeset troje (63) su pomorci u meĎunarodnoj plovidbi na LNG Terminalu.

Članovi posade ukrcani na predmetnom terminalu se smatraju članovima posade za koje sukladno Pomorskom zakoniku, Zakonu o terminalu za ukapljeni plin i Zakonu o doprinosima poslodavac podnosi prijavu i odjavu na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje člana posade broda u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu, dok je obveznik plaćanja svih davanja sam pomorac-član posade u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu.

U skladu s naprijed navedenim jasno je da se iznos koji je naveden kao neto plaće i naknade u GFI RDG za 2021.godinu od 18.688.074,00 kune odnosi na neto plaće prosječno 65 zaposlenika koje se isplaćuju dijelom prema Zakonu o radu (za dvoje zaspolenika), te dijelom prema Pomorskom zakoniku i Zakonu o terminalu na ukapljeni plin (za prosječno šezdeset troje pomoraca u međunarodnoj plovidbi na LNG Terminalu).

Prosječna mjesečna neto plaća zaposelnika tvrtke GOLAR VIKING MANAGEMENT d.o.o. u 2021.godini je iznosila 24.000,00 kuna, a ne kako je pogrešno navedeno u objavljenom članku.

Budući predmetni članak sadrži neistinite informacije to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. Zakona o medijima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.