HAKOM: Uklonjena bazna stanica Telemacha postavljena sukladno svim propisima

Biznis 23. kol 202213:37
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Zbog uklanjanja Telemachove bazne stanice u naselju Radošić, stanovnicima mjesta i okolnih naselja onemogućeno je daljnje korištenje mobilnih usluga, uključujući internet.

N1 je poslao upit HAKOM-u, u kojemu smo pitali jesu li i drugi operatori doživjeli slično, odnosno, jesu li i drugi operateri dobili zahtjeve za uklanjanje svoje opreme.

“Sve strane uključene u ovaj slučaj trebale bi čitavo vrijeme voditi brigu o korisnicima jer su komunikacijske usluge svakodnevna potreba. Situacije u kojima se nekim korisnicima odjednom ukida usluga iz bilo kojeg razloga treba izbjegavati i pronaći odgovarajući način da se svi mogu neprekidno koristiti komunikacijskim uslugama na područjima na kojima žive”, rekli su nam iz HAKOM-a.

VEZANE VIJESTI

“Nemamo saznanja imaju li i preostala dva operatora zahtjeve za uklanjanje opreme jer se radi o propisu iz područja prostornog uređenja i gradnje gdje je uloga HAKOM-a ograničena, za razliku od područja elektroničkih komunikacija. HAKOM stoga ne može komentirati jesu li poštovana sva pravila, no ističemo kako operator ima na raspolaganju pravna sredstva koja može koristi protiv te odluke. Operatori HAKOM-u prijavljuju nove bazne stanice i uklanjanje starih, koje prestaju s radom, ali nemamo podatak o razlogu uklanjanja pojedine bazne stanice”, dodali su.

“HAKOM, prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama, operatorima dodjeljuje raspoložive frekvencijske resurse i zajedno s Ministarstvom zdravstva brine da se poštuju propisi o najviše dozvoljenim razinama elektromagnetskih polja. Bazna stanica o kojoj je riječ poštovala je sve propise iz Zakona o elektroničkim komunikacijama, stvarala je razine elektromagnetskih polja niže od dozvoljenih i imala je izadne potvrde o usklađenosti, predviđene Zakonom o elektroničkim komunikacijama. Ovom prilikom ističemo da prostorni planovi uređenja jedinica lokalne samouprave moraju omogućiti postavljanje baznih stanica tako da se područje može pokriti dovoljnom razinom signala mreža pokretnih komunikacija za kvalitetnu uslugu”, poručuju iz HAKOM-a.

Što kaže Državni inspektorat?

Upit smo poslali i Državnom inspektoratu, a ovo je njihov odgovor:

“Građevinska inspekcija je povodom brojnih podnesaka građana Sinja tijekom 2018. godine pokrenula inspekcijski postupak te donijela rješenje o uklanjanju nakon utvrđenja da je operator kao investitor nezakonito postavio antenski prihvat s telekomunikacijskom opremom na stropnoj ploči I kata nezavršene građevine u naselju Radošić. Sukladno propisima, investitor je rješenjem upozoren da će se, ukoliko sam ne ukloni građevinu, na uklanjanje prisiljavati izricanjem ukupno šest novčanih kazni što je građevinska inspekcija u prethodnom razdoblju i provela.

U svezi Vašeg navoda da je uklanjanjem ovoga antenskog prihvata stanovništvu onemogućeno daljnje korištenje mobilnih usluga i interneta, ističe se da je osnovno rješenje o uklanjanju doneseno 7. veljače 2018. godine, nakon kojeg su investitoru u sudskim sporovima odbijene sve tužbe koje je izjavio na inspekcijska rješenja odnosno potvrđena je zakonitost i utemeljenost inspekcijskog postupanja. Investitor je imao mogućnost u proteklom razdoblju, od 7. veljače 2018. godine, poduzeti sve mjere radi usklađenja s propisima, a sve kako bi se izbjegle nastale posljedice koje navodite.

Inspekcije Državnog inspektorata postupaju po službenoj dužnosti primjenjujući zakone i važeće propise Republike Hrvatske, prema poslovnim subjektima i građanima Republike Hrvatske, te je tako i u konkretnom slučaju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar