HNB objavio upozorenje! Prevaranti nude prigodne eurokovanice, zovu telefonom…

Ekonomija 22. sij 202412:04 0 komentara
N1

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u ponedjeljak na prijevare nepoznatih osoba koje putem telefonskih poziva, predstavljajući se kao HNB-ovi zaposlenici, građanima nude zamjenu "krivotvorenih" euronovčanica te kupnju prigodnih eurokovanica po znatno višoj cijeni od nominalne.

“Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne”, priopćila je središnja banka.

Iz HNB-a su istaknuli da ne obavljaju zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja.

“Stoga upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova RH”, apelirali su iz HNB-a.

Napomenuli su da se javnost može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice HNB-a, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu [email protected].

Nadalje, građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja HNB-a mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu [email protected] i putem telefona 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a i Hrvatske kovnice novca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!