Holcim i sindikati dogovorili povećanje plaća u 2021.

Biznis 29. pro 202010:40
Gradilište OB Pula.
Izvor: Duško Marušić / Pixsell (Ilustracija)

Uprava Holcima u Hrvatskoj i sindikati u toj tvrtki u utorak su objavili da su dogovorili ukupni paket povećanja primanja pa će svim radnicima u 2021. plaća biti povećana četiri posto, za radnike na kolektivnom ugovoru dogovoreni su mogući bonusi, varijabilno povećanje plaće i niz drugih materijalnih prava.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat graditeljstva Hrvatske dogovorili su s Upravom Holcima u Hrvatskoj ukupni paket povećanja primanja u Holcimu, koji se odnosi na zaposlenike na svih 11 lokacija u šest županija, navodi se u priopćenju Uprave i sindikata.

Povećanje plaće za 2021. godinu iznosit će četiri posto za sve radnike, a zaposlenici na kolektivnom ugovoru u kamenolomu u Varaždinskoj županiji dobit će dodatnih jedan posto, najavljuju iz te tvrtke za proizvodnju građevinskog materijala.

VEZANE VIJESTI

Osim toga, kako se dodaje, zaposlenici na kolektivnom ugovoru tijekom 2021. godine imaju mogućnost ostvariti i bonus od 120 posto osobne mjesečne plaće, od čega je 50 posto zajamčeno, a do 70 posto mogu ostvariti ovisno o postignuću planirane dobiti bez ozljede na radu.

Dogovoreno je i varijabilno povećanje plaće od jedan posto mase plaća za zaposlenike na kolektivnom ugovoru, čiji početak primjene, zbog neizvjesne situacije sljedeće godine, ovisi o rezultatima postignutim do listopada 2021. godine, ističe se u priopćenju.

Dodatno, zaposlenici Holcima ostvaruju pravo na regres od 3.000 kuna, godišnju nagradu od 5.000 kuna neoporezivo, dar za dijete od 600 kuna, plaćeni prijevoz na posao, kao i nadoknadu troškova prehrane, prema osobnom izboru – ili isplatu od 5.000 kuna godišnje ili besplatni obrok do 12.000 kuna godišnje.

Isto tako imaju pravo i na dar u naravi od 600 kuna neoporezivo, potpore za novorođeno dijete od 5.000 kuna neoporezivo, dodatke za smjenski rad te posebne uvjete rada i ostalo, navodi se u priopćenju.

Svaki će zaposlenik u siječnju dobiti i nagradu od tisuću kuna neto za uspješno proveden program za zdravlje, sigurnost i održavanje poslovanja tijekom pandemije pod nazivom “zajedno.sigurno”.

Predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj Virna Višković Agušaj ističe kako je ostvarenju ovogodišnjeg poslovnog plana doprinijelo poduzimanje brojnih akcija i pridržavanje strogih mjera koje su u tvrtki uveli odmah na početku pandemije kroz program program “zajedno.sigurno”.

Prvo bonus, potom i dodatni bonus

“Tim više nam je drago da ćemo našim zaposlenicima na kolektivnom ugovoru moći isplatiti i bonus za 2020. godinu od 110 posto osobne mjesečne plaće. Nadamo se da ćemo zajedničkim trudom ostvariti i ciljeve u 2021. godini koji će nam osigurati dodatna primanja i nastavak ulaganja”, naglašava u priopćenju Višković Agušaj.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ističe da su radnici Holcima pokazali visoki stupanj odgovornosti te da je mali broj zaraženih covidom-19 omogućio normalnu proizvodnju na svim lokacijama.

“To je rezultiralo dobrim financijskim rezultatima, preduvjetu povećanja materijalnih prava radnika. Već četvrtu godinu za redom ukupna masa plaća povećava se za oko šest posto godišnje, pa možemo samo konstatirati da radnici Holcima imaju veoma kvalitetan kolektivni ugovor s visokom razinom dogovorenih materijalnih prava, koja su se kroz kvalitetan socijalni dijalog s poslodavcem godinama nadograđivala”, rekla je Cvitić.

Istaknula je da je u prosincu s plaćom za studeni radnicima isplaćen i bonus u visini od 50 posto osnovne plaće, a s plaćom za siječanj 2021. godine isplatit će se i dodatni bonus od 60 posto osnovne plaće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar