Traži se više od 100 poštara! Evo kolika se plaća nudi

Ekonomija 13. lip 202319:48 9 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Dok poštari okupljeni oko granskog sindikata ovih dana traže veće plaće, Hrvatska pošta traži više od stotinu poštara.

Točnije, Hrvatska je pošta ovog trena u potrazi za čak 134 radnika, uglavnom na neodređeno, i to na području cijele zemlje.

Traži se, dakle, 108 poštarica ili poštara za običnu ili ekspresnu dostavu, 17 operatera u poštanskim uredima, šest dostavljača tiskovina s noćnim radom, dva profesionalna vozača i jedan čistač ili čistačica.

Hrvatska pošta posljednjih se godina suočava s brojnim odlascima, prije svega zbog niskih plaća, pa je nastao priličan problem s popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta. Na to upozorava i sindikat navodeći kako je takva situacija dugoročno neodrživa.

Ozljede na radu

HP u brojnim natječajima za nova radna mjesta navodi kako je uvjet za poštara osnovna škola ili trogodišnja srednja. No, ne otkrivaju kakva ih plaća očekuje.

Službeni podaci pak kažu kako je u Hrvatskoj pošti lani bilo zaposleno oko 8720 radnika, što je 200-tinjak manje nego prethodne godine. Mnogi su poštari proteklih godina promijenili zanimanje ili otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo.

Prosječna neto plaća svih zaposlenih u HP-u lani je iznosila oko 930 eura i bila je veća za 40-ak eura u odnosu na predlani. No, kako doznajemo, prosječna plaća poštara dostavljača s uključenim bonusima za ostvarenje učinka je oko 700 eura neto mjesečno. Odnosno, oko 5300 kuna.

Osim s niskim primanjima, poštari na terenu suočavaju se i s brojnim ozljedama na radu. Lani je evidentirano oko 270 ozljeda. U radnom procesu ozlijedilo se 167 radnika HP-a, 23 ih je stradalo na putu s posla i na posao, 18 poštara ugrizao je pas, a čak 61 je ozlijeđen u razbojničkom napadu, piše Danica.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare