Hrvatske šume: Nije točno da smo obustavili narudžbe i prodaju drva za ogrjev

Ekonomija 19. velj 202322:41 1 komentar
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatske šume u nedjelju su opovrgnule medijske napise da su obustavili narudžbe i prodaju drva za ogrjev, kao i da prodaju drva samo svojim radnicima, te poručili da su građani za ovu zimu već namireni i riječ je o potražnji za ogrjevom za sljedeću zimu, 2023./2024.

“Vezano za natpise koji su objavljeni danas u medijima, a na temu prodaje ogrjevnog drva, Hrvatske šume d.o.o. jasno žele demantirati neistinite naslove, kojima je jedini cilj krivo informiranje građana Hrvatske”, istaknuto je u priopćenju iz Hrvatskih šuma.

Navode kako “nije točno da su Hrvatske šume d.o.o. obustavile narudžbe i prodaju drva za ogrjev, kao što nije točno da Hrvatske šume d.o.o. prodaju drva samo svojim radnicima”.

“Želimo jasno naglasiti da su građani za ovu zimu već namireni, te da je riječ o potražnji za ogrjevom za sljedeću zimu, 2023./2024. Također ponavljamo da nije točno da se prvo moraju opskrbiti veliki prerađivači prostornog drva i kogeneracije. Upravo suprotno, ogrjevno drvo bukve i graba prioritetno ide za potrebe domaćinstava, a prostorno drvo mekih vrsta drva (topola, vrba, i OMB) koje nije zanimljivo domaćinstvima za grijanje koristimo za zadovoljenje potreba industrije (prerada i kogeneracije)”, dodaje se u priopćenju.

Što se prioriteta tiče, kažu da sukladno Zaključku Vlade RH u vezi pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom, prioritet u snabdijevanju imaju korisnici zajamčene minimalne naknade koji se griju na ogrjevno drvo, čije podatke Hrvatskim šumama dostavlja Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Hrvatske šume d.o.o. na tjednoj bazi šalju informacije nadležnom ministarstvu o istome.

“S obzirom na strelovit rast cijena ostalih energenata, shvatljivo je da potražnja raste. Hrvatske šume ovdje imaju zahtjevnu ulogu u pronalaženju balansa između održivog gospodarenja i zadovoljenja potreba domaćinstava i industrije, što u ovom vremenu klimatskih promjena i energetske krize nije nimalo lagan zadatak”, ističu u priopćenju iz Direkcije Hrvatskih šuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare