Hrvoje Prpić: Otkako vozim na struju, uštedio sam jednog Teslu

Ekonomija 02. lip 202207:51 > 08:07 1 komentar
N1

U Newsnightu u srijedu gostovao je poduzetnik Hrvoje Prpić koji je komentirao posljednju rundu investicija vrijednu 500 milijuna eura u Rimac Automobile, kompaniju u vlasništvu Mate Rimca.

“To je novac kako bi se on nastavio dalje širiti i razvijati svoju tehnologiju i vjerojatno dugo to planira, sigurno se na tom poslu radilo barem tri godine”, rekao je Prpić te dodao kako novi investitori posjeduju 23 posto nove grupacije, dok je ostatak u vlasništvu Mate Rimca.

VEZANA VIJEST

Prpić je istaknuo kako ga ne čudi izjava Mate Rimca za Financial Times kako ću mu za projekt robotaksija trebati još pet godina, budući da se, kaže, radi o ozbiljnoj i zahtjevnoj tehnologiji.

“Nemojmo očekivati da će on sad u roku od dvije, tri godine ili čak možda I pet godina imati rješenje za sve probleme nego će se ti problem polako rješavati jedan po jedan. I Tesla isto to radi, očekuje se do kraja godine da će ta samovožnja biti još bolja nego što je dana, ali vjerojatno isto kao i avionske nesreće. I dan danas se dogodi da jednom negdje u svijetu padne avion. Unatoč tome što mi mislimo da smo prošli sve moguće kombinacije koje se mogu desiti da spriječimo pad aviona. Tako će isto biti i s tim robotaksijima”, naglasio je.

Podsjetimo, Mate Rimac ranije je rekao kako će projekt robotaksija biti gotov do 2024. godine.

Pripić je komentirao i perspektivu električnih automobila u kontekstu krize i rasta cijena energenata, ali i transformaciju upotrebe fosilnih goriva prema korištenju energije iz obnovljivih izvora. Pripić je otkrio i da je valsnik četiri električna automobila i da je ušteda golema. Naveo je kako je na 350 tisuća prijeđenih kilometara potrošio oko tisuću do dvije kuna na struju.

“Dakle, u ovom trenutku mogu reći da sam dobio besplatno jednog Teslu, toliko sam uštedio u tih osam godina. Cijena vožnje električnim vozilima ako imate kuću ili ako imate dvorište  je otprilike 7 ili 8 kuna, a sada s poskupljenjem struje 8 ili 9 kuna za 100 kilometara. Dakle, to je pola litre goriva, možemo skoro reći. Tako da se cijena goriva ne može uopće uspoređivati s tim, možemo reći da je vožnja na struju skoro besplatna”, zaključio je Prpić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare