HUP o uklanjanju baznih stanica: Infrastruktura imperativ gospodarskog napretka

Pixabay / Ilustracija

Zbog uklanjanja Telemachove bazne stanice u naselju Radošić, stanovnicima mjesta i okolnih naselja onemogućeno je daljnje korištenje mobilnih usluga, uključujući internet.

N1 je poslao upit HUP-u, u kojemu smo pitali jesu li i drugi operatori doživjeli slično, odnosno, jesu li i drugi operateri dobili zahtjeve za uklanjanje svoje opreme.

VEZANE VIJESTI

“Hrvatska udruga poslodavca je vrlo dobro upoznata s problematikom izgradnje elektroničke komunikacijske infrastrukture u skladu s rastućim potrebama i EU smjernicama. Nažalost, u svakodnevnom poslovanju naši se članovi susreću s ograničavajućim prostornim planovima, različitim regulatornim preprekama te neshvaćanjem dijela društva da je infrastruktura imperativ digitalizacije, a digitalizacija imperativ gospodarskog napretka. Gospodarski napredak, nadalje, omogućuje bolje životne i radne uvjete naših građana. Poduzetnicima, zaposlenicima, turistima ili npr. mladima je danas pristup internetu neophodan za svakodnevno životno funkcioniranje, od svakodnevnog informiranja, učenja, posla, razonode, do spašavanja ljudskih života. Međutim, do sada smo se susreli s velikim brojem paradoksalnih situacija, jer se vrlo često događa da se upravo oni koji se protive izgradnji infrastrukture, intenzivno i obilato koriste tom istom infrastrukturom za negativne objave na društvenim mrežama i aktiviranje istomišljenika iz drugih krajeva zemlje.

Unatoč mnogim Strategijama i Akcijskim planovima koje su pokrenute na razini EU i u Republici Hrvatskoj radi postizanja jedinstvenog digitalnog tržišta te smanjivanje digitalnog jaza, a kojima je cilj omogućiti jednake životne prilike i mogućnosti građanima ruralnih područja kao i građanima urbanih cjeline, svjedočimo slučajevima uklanjanja baznih stanica što nažalost produbljuje taj digitalni jaz te smanjuje gospodarski potencijal Hrvatske. Bez daljnjeg ulaganja u širokopojasni Internet, nema govora o digitalnoj transformaciji privatnog i javnog sektora, razvoju novih usluga te proizvoda visoke dodane vrijednosti. Također, nema govora o razvoju novih poslova i specijalizacija koje bi Hrvatsku činile konkurentnom u europskom i svjetskom kontekstu. Elektronička komunikacijska infrastruktura ključna je u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, njenih ruralnih dijelova i otoka, jer zahvaljujući njoj svi građani ove zemlje imaju otvoreni pristup svim globalnim saznanjima i ostvaruju pravo na jednaku digitalnu povezanost”, stoji u odgovoru HUP-a na upit N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.