“HZZO hitno treba podići cijene, nestašica je sve veća”

Ekonomija 19. sij 202307:42 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Popis nedostupnih skočio u nekoliko tjedana s 300 na 630 i raste.

Popis medicinskih proizvoda koji zbog preniske cijene više nisu dostupni hrvatskim osiguranicima u samo nekoliko tjedana povećao se s 300 na 630 i nastavlja rasti sve dok se cijene ne prilagode okolnostima na tržištu. Iako je država nedavno omogućila prilagodbu cijena, taj je proces prespor i morao bi se maksimalno ubrzati, ali i hitno riješiti pitanje formiranja cijena i lista u budućnosti s obzirom da je postojeći sustav potpuno neodrživ, prenosi Poslovni dnevnik.

Upozorili su na to u srijedu iz Koordinacije medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca, čije članice ne samo da više ne mogu isporučivati proizvode tržištu, već i same upadaju u financijske probleme.

Naime, hrvatska legislativa, koja propisuje redovito rezanje cijena proizvoda koji dolaze na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u velikom je raskoraku sa stvarnošću u kojoj vlada inflacija i dramatičan rast cijena, a posljednje niveliranje cijena prema važećem Pravilniku napravio je HZZO u prosincu, srušivši time cijene za dodatnih 5% u prosjeku.

Nakon što je HUP u prosincu upozorio na dramatično stanje, Ministarstvo zdravstva je napravilo izmjenu Pravilnika, što je omogućilo HZZO-u da korigira cijene prema zahtjevu nositelja proizvoda na listi, no dobavljače brine da će to biti spor proces.

“Mi smo odradili sastanak s HZZO-om krajem prošle godine i oni su obećali da će biti brzi u obradi zahtjeva, tako da je želja postoji, no procedura je spora i kasno je počela. Jako puno prijava stiže, a usto i kroz ovu godinu možemo očekivati i promjene cijena. Sad hitno moramo podići cijene kako bi spriječili nedostupnost nekih proizvoda.

Možda manje hitno, ali jednako važno je da se promijene standardi koji su loši za pojedina pomagala i da se dignu do razine barem prosjeka EU-a, i da se trajno promijeni taj Pravilnik koji nas muči od 2012 godine.

On je potpuno nelogičan, jer ako imate trajno spuštanje cijena na tržištu na kojem sve cijene rastu, kad-tad ćemo opet biti u ovom problemu”, kazao je na jučerašnjem brifingu za novinare Marko Husić, dopredsjednik HUP-ove Koordinacije za medicinske proizvode.

Slobodan Brezak, predsjednik HUP-ove koordinacije za medicinske proizvode otkriva da su ovom defekturom najviše pogođene osobe koje pate od inkontinencije, tu su i pomagala za kretanje, od invalidskih kolica do štapova i štaka, hodalica, oblozi za rane, proteze i dijelovi za proteze.

Brezak napominje da se u cijenu uključuje i rad djelatnika koji tu protezu sastavljaju kako bi ona bila prikladna za svakog pacijenta, a cijene što se tiče protetike i potrošnih dijelova zadnji put su se mijenjale 1990. “Imamo u grupaciji i tvrtki u proizvodnji, i kad vam stane pogon, problemi se gomilaju. Ako se proces otegne, kasnije će stoga biti veći problemi za stabilizaciju situacije na tržištu. Znamo da je predano više stotina zahtjeva za podizanje cijene, i još su neki u procesu predaje kroz ovaj tjedan.

Čim prije opet ćemo organizirati sastanak u HZZO-u kako bi ih požurili da se ti zahtjevi krenu rješavati hitno. Procedura rješavanja zahtjeva je ista kao i za stavljanje proizvoda na listu i ona je spora – prvo, svi ti zahtjevi moraju biti obrađeni, onda idu na povjerenstvo Zavoda pa na Upravno vijeće. Od HZZO-a imamo obećanje da će je maksimalno ubrzati, i na tome ćemo inzistirati. Mada vremenski rokovi nisu definirani, to se mora riješiti u sljedećih nekoliko tjedana”, kazao je Brezak.

U HUP-u ne mogu govoriti o iznosima povećanja cijena koje članice traže, dijelom i zato što je zabranjeno dogovaranje cijena, i svaka članica je izračunala za sebe. Na te postotke je sigurno utjecala i nivelacija cijena koju je HZZO napravio u prosincu, jer je upravo ta nivelacija pridonijela da se prelije čaša i povećaju nestašice.

Čak i ako ovaj proces HZZO uspije ubrzati, i dalje je neizvjesno hoće li prilagodba ovog pravilnika moći adresirati nova povećanja cijena koja će se događati u ovoj godini, a što je već najavljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!