Ikea na sudu u Francuskoj zbog špijuniranja radnika

Ekonomija 23. ožu 202111:31 0 komentara
LOIC VENANCE / AFP / ilustracija

Francuska podružnica švedskog lanca trgovina namještaja Ikea našla se na optuženičkoj klupi pred sudom u Marseillesu zbog tvrdnji sindikata da je organizirala razrađeni sustav špijuniranja radnika i kandidata za posao.

Suđenje je počelo u ponedjeljak, a optužnica je podignuta protiv tvrtke Ikea France i nekoliko njezinih bivših čelnika koji bi mogli dobiti zatvorske kazne.

Francuski listovi “Okovani patak” (Le Canard Enchaine) i Mediapart otkrili su razrađeni sustav nadzora u 2012. godini, a tužitelji su pokrenuli slučaj nakon što je sindikat Force Ouvriere podnio tužbu.

Tužitelji tvrde da je Ikea France uspostavila “sustav špijuniranja” u cijeloj Francuskoj, prikupljajući informacije o privatnom životu stotina radnika i onih koji su to tek trebali postati, uključujući i povjerljive podatke o kaznenim evidencijama.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon medijskih izvješća kompanija je otpustila četiri rukovoditelja, ali još joj prijeti novčana kazna do 3,75 milijuna eura.

Skupina od 15 optuženika uključuje i bivše upravitelje trgovina i najviše čelnike, poput bivšeg izvršnog direktora Stefana Vanoverbekea i njegovog prethodnika Jean-Louisa Baillota, ali i četvorica policajaca, zbog sumnje da su odavali povjerljive informacije.

Optužbe uključuju nezakonito prikupljanje osobnih podataka, primanje nezakonito pribavljenih osobnih podataka i kršenje profesionalne tajne, a neke od njih predviđaju maksimalnu 10-godišnju zatvorsku kaznu.

U središtu sustava bio je Jean-Francois Paris, bivši direktor Ikee France za upravljanje rizicima, koji je prema tvrdnjama tužitelja redovito privatnim istražiteljima slao popise imena za ‘istragu’.

Njihovi su troškovi katkad iznosili do 600 tisuća eura godišnje, prema sudskim dokumentima koje je AFP dobio na uvid.

Sud istražuje Ikeine postupke u razdoblju od 2009. do 2012. godine, ali tužitelji su objavili da je praksa započela gotovo desetljeće ranije.

Odvjetnik Ikee France Emmanuel Daoud priznao je da je slučaj otkrio “organizacijske slabosti” u Ikea France.

“Kakvu god presudu sud donio, tvrtka je već dosta strogo kažnjena u pogledu reputacije”, rekao je Daoud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!