Južna Koreja kaznila Google sa 177 milijuna dolara

Biznis 14. ruj 202111:06
google, računalo, kompjuter, kompjutor, internet, posao, digitalno, digitalni, digitalna,
Izvor: Photo by Benjamin Dada on Unsplash

Južnokorejski regulator za tržišno natjecanje kaznio je Alphabetov Google s 207 milijardi vona (176,65 milijuna dolara) zbog onemogućavanja prilagodbe svog operativnog sustava Android, što je drugi takav slučaj u manje od mjesec dana u toj zemlji.

Korejsko povjerenstvo za pravednu trgovinu (KFTC) priopćilo je u utorak da su Googleovi ugovorni uvjeti s proizvođačima mobilnih uređaja zlouporaba njegove dominantne tržišne pozicije koja je ograničila konkurenciju na tržištu mobilnih operativnih sustava.

Google je priopćio da se namjerava žaliti na presudu jer zanemaruje prednosti koje Android nudi kroz kompatibilnost s drugim programima te potkopava prednosti koje uživaju potrošači.

Predsjednik KFTC-a Joh Sung-wook rekao je da odluka  pruža priliku za obnovu buduće konkurencije na tržištima mobilnih operativnih sustava i tržištu aplikacija.

KFTC je priopćio da je Google ometao konkurenciju prisiljavajući proizvođače uređaja da se pridržavaju “sporazuma protiv fragmentacije (AFA)” prilikom potpisivanja ključnih ugovora s njim u vezi s licencama za trgovine aplikacija.

Prema AFA-i, proizvođači nisu mogli opremiti svoje telefone prilagođenim verzijama Androida, poznatim kao “Android forks” te je to pomoglo Googleu da učvrsti svoju tržišnu dominaciju na tržištu mobilnih OS-ova, priopćio je KFTC.

Prema presudi, Googleu je zabranjeno prisiljavati proizvođače uređaja na potpisivanje AFA ugovora, čime se omogućuje proizvođačima da na svoje uređaje stave izmijenjene verzije Android OS-a.

Kazna dolazi na dan kada je na snagu stupila izmjena južnokorejskog Zakona o poslovanju telekomunikacijama, popularno zvana “zakon protiv Googlea”.Zakon je usvojen krajem kolovoza i omogućuje programerima da biraju putem koje će kompanije naplaćivati aplikacije i da zaobiđu provizije koje diktiraju vlasnici trgovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar