Kako će funkcionirati ostavljanje napojnica putem kartica?

Ekonomija 23. stu 202313:37 4 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, u N1 Studiju uživo s našom Sandrom Križanec razgovarao je o stanju u obrtništvu i nedostatku radne snage u Hrvatskoj.

Nakon poteškoća tijekom lockdowna u vrijeme pandemije koronavirusa, stanje u obrtništvu danas je znatno bolje. “Rastemo u svim granama, u svim vrstama djelatnosti što se tiče obratništva”, kazao je Kratohvil.

Hrvatska se suočava s velikim nedostatkom radnika, a popriličan broj ih fali u ugostiteljstvu.

“Tri najtraženija zanimanja su konobar, prodavač i čistačice, djelatnosti usko vezane uz turizam. No, nemamo djelatnosti što se tiče obrtničke komore u kojoj ne vapimo za radnicima, majstorima, u graditeljstvu, prijevozu, ugostiteljstvu… Sad više ne govorimo o kvalitetnom radnom kadru”, rekao je Kratohvil.

Često se govori i o iseljavanju mladih iz Hrvatske koji tragaju za poslom na Zapadu. “Nema kvalitetnijeg i boljeg radnika od hrvatskog, hrvatski radnik je priznat svugdje u Europi i svijetu”, naveo je predsjednik HOK-a.

Kratohvil navodi da su i poslodavci svjesni da ako ne plate radnika adekvatno, on će otići. Naveo je i otkud dolazi najviše stranih radnika.

“Što se tiče ugostiteljstva, bazen na koji smo se puno oslanjanli – BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija – praktički je prazan. Mnogi su se okrenuli dalekim istočnim destninacijama – Nepal, FIlipini, Pakistan…”, naveo je.

Govoreći o tome kako se strani radnici snalaze u Hrvatskoj, Kratohvil navodi da je velik problem tamo gdje su u izravnom kontaktu s klijentom/gostom.

Kratohvil je objasnio i kako će funkionirati ostavljanje napojnica putem kartica. “Imat ćete mogućnost na POS uređaju, odredit ćete visinu napojnice – 3, 5 ili 7 posto, taj dio će se automatski kanalizirati djelatniku za njegovu nagradu što je bio ljubazan, uslužan, kulturan, pristojan, brz i sve ono što posao zahtijeva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare