Koliko će se povećati plaće nakon pregovora sindikata i Vlade? Ovo su iznosi

Biznis 27. lis 202212:20
Izvor: PU koprivničko-križevačka / Ilustracija

Prema Vladinoj ponudi rasta osnovice za plaće, povećanje za šest posto ove godine znači rast bruto plaća za oko 660 kuna, a dva posto povećanja u idućoj godini donijet će porast bruto plaća za oko 200 kuna, rekao je u četvrtak savjetnik sindikalnog pregovaračkog tima Matija Kroflin.

Predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi u srijedu su dogovorili povećanje osnovice za plaće za šest posto od 1. listopada te još za dva posto od travnja 2023. godine.

Kroflin kaže kako iznos neto plaća ovisi o osobnim odbicima svake pojedine osobe, o tome gdje živi, je li obveznik plaćanja prireza, o olakšicama za djecu i drugo, no u grubo se može reći kako će porast neto plaća biti za polovicu manji.

U prosvjeti, konkretno, za samca u Zagrebu sadašnja plaća učitelja ili nastavnika sa 20 godina radnog staža je otprilike oko 7700 kuna neto. Kada se uzme u obzir povećanje od šest posto, njemu će plaća u neto iznosu porasti za oko 400 kuna, a uz dva posto povećanja u idućoj godini oko 540 kuna.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić navodi kako je prosječna plača srednjoškolskog profesora s 20 godina staža 7400 kuna, pa će mu šest postotno povećanje donijeti 444 kune u neto iznosu, a profesor početnik s plaćom od 6200 kuna dobit će povećanje u iznosu od 372 kune.

Primjerice, spremačica s 30 godina staža sada ima plaću 4126 kuna, a prema predloženom povećanju porasla bi joj za 190 kuna.

Osim porasta osnovice, Vlada i sindikati dogovorili su povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna, te dara za dijete s 600 na 754 kune.

Pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić ocijenio je u jutrošnjoj emisiji HRT-a “U mreži Prvog” kako je Vladina ponuda povećanja primanja za 240.000 državnih i javnih službenika korektna i održiva za državni proračun. Kada se gleda masa plaća i povećanje materijalnih prava, to na godišnjoj razini znači iznos veći od 3,7 milijardi kuna, istaknuo je Opalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar