Koliko se doista može zaraditi od iznajmljivanja stana?

Ekonomija 24. ožu 202308:43 0 komentara
MAPA / Ovo su najgušće naseljena mjesta u RH, 195 naselja bez žitelja
N1

Ulaganje u nekretnine najpopularniji je način oplođivanja ušteđevine među Hrvatima. Niske kamatne stope i rastuća inflacija potaknuli su mnoge da izvuku novac iz banke i ulože ga u nekretnine. Kupnja nekretnine za najam smatra se sigurnom investicijom, ali koliko je ona isplativa u Hrvatskoj?

Isplativost ulaganja ili povrat na investiciju računa se kao omjer prihoda i ulaganja. U slučaju nekretnina prihod je godišnji neto najam, a investicija ukupni trošak nabave nekretnine. Rezultat je stopa povrata.

Primjerice, ako ste u stan uložili 100.000 eura i godišnje naplatite 5.000 eura najma, ostvarili ste povrat (rental yield) od pet posto. Drugim riječima, možete očekivati povrat investicije za 20 godina, piše tportal.

Pritom treba naglasiti da je riječ o bruto prinosu. Da bi se dobio čisti povrat (neto prinos), potrebno je odbiti troškove pričuve, poreza na prihod i troškove redovnog održavanja (popravci, zamjena kućanskih uređaja i namještaja, ličenje zidova). Realna zarada (neto prinos) u pravilu je niža za jedan do dva postotna poena od bruto zarade.

Također, prilikom izračuna treba uzeti u obzir to da ukupni trošak nabave, uz nabavnu cijenu nekretnine, obuhvaća porez na promet (tri posto), posredničku proviziju i troškove uređenja.

Izračun na primjeru ulaganja u jednosobni stan od 40 kvadratnih metara u Zagrebu u gradskoj četvrti Trešnjevka jug

Ukupan trošak investicije iznosi 115.000 eura (2875 eura/m2), a stan je dugoročno iznajmljen uz mjesečnu najamninu od 450 eura.

Od bruto prihoda oduzeti su troškovi poreza na dohodak (10 posto plus prirez na poreznu osnovicu, uz priznati odbitak od 30 posto), troškovi pričuve (0,7 eura po kvadratu) i troškovi održavanja (8 posto od najma).

Prema ovom izračunu, iznajmljivanje jednosobnog stana na zagrebačkoj Trešnjevci donosi čisti godišnji povrat od 3,64 posto. Za ulaganje u nekretnine riječ je o umjerenom prinosu.

Ako je stan nepopunjen mjesec dana, čisti prinos pada na 3,28 posto.

Prednost ulaganja u nekretnine je rast vrijednosti koji treba uračunati u ukupni prinos. Prosječan rast cijena stambenih nekretnina u posljednjih dvadesetak godina bio je oko pet posto. Taj postotak treba pribrojiti povratu od najma. No nitko vam ne može garantirati da će u idućih 20 godina cijene nekretnina rasti takvim intenzitetom.

Isplativost ulaganja u stambene nekretnine u Hrvatskoj razlikuje se od grada do grada, a prinos može znatno varirati ovisno o gradskim četvrtima i tipovima nekretnina. Kada je riječ o većim hrvatskim gradovima, najviši prosječni bruto prinos ostvaruje se u Osijeku (5,12 posto), a najniži u Zadru (2,96 posto).

Na najvećem tržištu nekretnina, onom zagrebačkom, prosječan bruto prinos iznosi 4,96 posto. Promatrano po kvartovima, najisplativije je kupiti stambenu nekretninu u četvrti Gornji grad – Medveščak, gdje prosječni bruto prinos na rentanje jednosobnog stana doseže 6,42 posto, a najslabije se isplati četvrt Črnomerec s prosječnim povratom od 3,56 posto, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!