Neki će se imati čemu razveseliti: Pogledajte tko će dobiti najveće uskrsnice

Ekonomija 03. ožu 202422:16 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Povodom Uskrsa dijelu umirovljenika i zaposlenima bit će isplaćene uskrsnice.

Bliži se Uskrs, a s njim i uskrsnice. Dnevnik Nove TV kontaktirao je desetak tvrtki u čijem je vlasništvu i država te većina njihovih zaposlenika može računati na nekadašnjih 1000 kuna, odnosno oko 133 eura. Riječ je o HEP-u, Ini i JANAF-u.

Nešto više, oko 140 eura dobit će oni koji rade na željeznici, 150 eura djelatnici Hrvatskih cesta sukladno Kolektivnom ugovoru kao i Hrvatske autoceste čije su uskrsnice najizdašnije, 200 eura.

Uskrsnice za građane pripremaju gradovi i općine. Njih 60-ak izdvojit će od 30 do 150 eura za umirovljenike s najnižim mirovinama. Nisu svi jednako zadovoljni jer neki neće dobiti ništa.

U Zagrebu umirovljenici s najnižim mirovinama dobit će iznos od 50 eura.

“50 eura, da je 100 bilo bi super za nas umirovljenike, ali s 50 je malo kad dođeš u dućan. Nije ti dovoljno 100 eura da si napuniš košaricu”, upozorio je umirovljenik Ivica.

Nezadovoljnih je mnogo. “Prema socijalnim statusima, recimo, visina jedne prosječne plaće bi bila dobra jer Uskrs je samo jednom u godini”, rekao je Branko.

Najizdašnije uskrsnice u Biogradu na Moru

Uskrsnice će isplatiti više od 60 gradova i općina, neki će dobiti i više od 100 eura. Neki zbog cenzusa neće dobiti ništa.

U Slavoniji se uskrsnice kreću od 35 do 80 eura. Najčešći iznos je do 50 eura. Neki su bili široke ruke pa će građanima dati i više od stotinu eura, poput Velike Gorice, Karlovca, dijela Kvarnera.

Rekorder je zasad Biograd na Moru. Uz umirovljenike, uskrsnica ide nezaposlenima od 154 eura, a za djecu s posebnim potrebama čak 400.

Nakon njih slijedi Sinj. “Roditeljima njegovateljima 130 eura i svim nezaposlenima 70 eura. To je 3500 ljudi koji će dobiti uskrsnicu od 70-130 eura”, pohvalio se gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

I Velika Gorica priprema znatnu novčanu naknadu za svoje građane. “Mirovinu do 200 eura dobit će 110 eura uskrnice. Od 200 do 300, 55 eura uskrsnice kao i korisnici nacionalne naknade koji će dobiti 110 eura”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Split još u neizvjesnosti

Za razliku od njih, neki još ne znaju kolike će biti uskrsnice. Uz Dubrovnik, tu je i Split. “Dugo ih nije bilo. Ove godine ćemo uvest uskrsnice. Sljedeći tjedan ćemo izaći s detaljima”, izjavio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!