Niče američki Centar izvrsnosti: Natječaji otvoreni, fali kvalificiranih radnika

Ekonomija 04. stu 202322:26 0 komentara
Borna Jakšić/Pixsell

U poslovnoj zoni Nemetin kod Osijeka grade se proizvodni pogoni Centra izvrsnosti američke kompanije Jabil, u kojima bi se trebalo zaposliti čak 1500 radnika. Riječ je o najvećem ulaganju na području Osječko-baranjske županije. Dovršetak radova i pokretanje visoko-tehnološkog proizvodnog pogona za zdravstvenu i automobilsku industriju planirani su za srpanj iduće godine.

U prvoj poslovnoj godini u Centru izvrsnosti posao bi trebalo dobiti 500 visokoosposobljenih radnika. Natječaji su otvoreni, ali kvalificiranih radnika nema dovoljno. U suradnji s lokalnom obrazovnom zajednicom i taj bi problem na tržištu rada trebao biti riješen.

“Kroz našu srednju školu, elektro-tehničku školu, školovat ćemo, povećavati upisne kvote, što već jesmo napravili, te vršiti prekvalifikaciju radne snage koja će biti potrebna Jabilu”, najavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić za HRT.

Privlačnost mjesne ekonomije za strane se investitore ogleda i u činjenici da je američka kompanija u Slavoniju došla zbog brojnih pogodnosti koje su im omogućile lakše pokretanje poslovanja i bolje uvjete rada, piše tportal.

“U naredne dvije godine u zonu planiramo uložiti još 1,7 milijuna eura kako bi privukli još investitora, govorimo o proširenju ceste, koja je sada širine 6 metara, na širinu od 7 metara, gradit ćemo kružni tok, javnu rasvjetu”, ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Kada bude dovršen, Jabilov proizvodno-poslovni kompleks prostirat će se na 48 tisuća četvornih metara. Radove izvodi oko 200 domaćih i stranih radnika.

“Trenutno izvodimo radove na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije. Paralelno s njom montažnu konstrukciju izvodimo, fasaderske radove, krovopokrivačke”, kaže Josip Špoljarić, nadzorni inženjer. Iz osječke Gradske uprave poručuju da se nastavlja privlačenje novih investitora u Gospodarsku zonu Nemetin, pa će i njih, nadaju se, uskoro predstaviti javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!