Nicole Kwiatkowski o odluci Ustavnog suda: Bila sam sigurna u sretan završetak

Biznis 03. velj 202118:39
N1

Ustavni sud u srijedu je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima. O tome smo u Dnevniku N1 razgovarali s odvjetnicom Udruge Franak, Nicole Kwiatkowski.

“Jako sam zadovoljna. Bilo je ovo dugih devet godina od podnošenja tužbe Trgovačkom sudu. Sretna sam i ponosna što sam sudjelovala u tome”, kazala je Nicole Kwiatkowski.

Ova odluka Trgovačkog suda pravomoćna je već duže vrijeme, ističe, a ovo je zadnji pečat na nju.

PROČITAJTE JOŠ

“Svi oni koji su imali kredit u francima ili kredit s promjenjivom stopom mogu tužiti ako nisu napravili konverziju. Kada smo krenuli, bilo je oko 125.000 kredita, od čega nešto preko 70.000 stambenih, koji su većina konvertirani. Sada ima oko 35.000 tužbi na sudu”, rekla je Nicole Kwiatkowski.

Kaže kako je ona očekivala ovakav ishod.

“Nisam nikada voljela raditi nešto za što nisam mislila da pravno stoji. Uz dobro medijsko praćenje i praksu Europskog suda, bila sam sigurna da će ovo imati sretan završetak”, rekla je Kwiatkowski.

U početku je ovo bila bitka Davida protiv Golijata, dodaje.

“Mislim da je ključ bilo skupljanje ljudi s pozitivnom energijom. Imali smo veliku sreću sa sucem Radovanom Dobronićem. On je donio odluku među prvima na teritoriju Europe, a njegov je stav potvrdila europska sudska praksa. On je predmetu posvetio dužnu pažnju. Donio je izuzetnu presudu, nevjerojatno dobro napisanu i obrazloženu”, rekla je Nicole Kwiatkowski.

Kazala je kako bi banke sada mogle ići na Europski sud, ali ne vidi da bi to bio oportun potez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.