Njemačka izdaje nove euro kovanice, no ne biste ih trebali koristiti za plaćanje

Ekonomija 25. svi 202409:32 2 komentara
Pixabay/Ilustracija

Skupljanje novčića postao je fascinantan i sve rjeđi hobi. Svake godine u Njemačkoj na tržište izađe nekoliko posebnih kovanica koje svojim motivima žele skrenuti pozornost na važna pitanja.

Također će tijekom 2024. godine biti pušteno 15 posebnih kovanica, uključujući dodatnih 5 eura iz posebne serije.

U svibnju 2024. kovanica od 11 eura prvi je put stavljena na tržište. Ova kovanica je izdana povodom Europskog nogometnog prvenstva koji se održava u Njemačkoj.

Ministarstvo financija ove godine planira izdati posljednje kovanice od pet eura iz posebne serije „Wunderwelt Insekten“. Prvi novčić iz ove serije pušten je na tržište 2022. godine. Zbirka se sastoji od ukupno devet kovanica, pišu njemački mediji.

Serija se nastoji usredotočiti na vrste kukaca kojima prijeti izumiranje. Stoga su za motive devet novčića odabrane životinje koje su bitne za ekosustav, prenosi Fenix Magazin.

Ove godine, svaki kvartal će dostupan po jedan od posljednja četiri novčića:

  • 7. ožujka: Zeleni konjic
  • 13. lipnja: marmeladna muha lebdilica
  • 26. rujna: obični jelenak
  • 7. studenog: bumbar kamenjar

Kovanice od 5 eura s posebnom kovanicom služe za zaštitu životinja i prirode

Još jedna posebnost je vrsta otiska. Za “seriju insekata” prvi put je korišten digitalni tisak u kojem se boja nanosi na reljef, pojašnjavaju iz Ministarstva financija.

Svi novčići su srebrni i imaju jedinstven i šaren motiv. Druga strana kovanica je identično dizajnirana s orlom i vrijednošću kovanice.

Kovanice se proizvode u maksimalnoj količini od 100.000 i dostupne su u internetskoj trgovini Saveznog ureda za upravu (BVA).

Općenito, cijene kolekcionarskih kovanica variraju ovisno o vrsti. Cijena za kovanice od 5 eura ujednačeno iznosi 15,59 eura. Pretplata na seriju kovanica preporučuje se kolekcionarima iz hobija, jer je to jedini način da osiguraju dobivanje jednog od posebnih kovanica.

Prema informacijama iz Sparkasse banke, prigodni novčići vrijede kao sredstvo plaćanja u Njemačkoj zbog Zakona o kovanom novcu.

Primjenjuje se oglašena vrijednost od pet eura. Budući da se radi o kolekcionarskom predmetu, preporučljivo je zadržati novčić umjesto da ga koristite za plaćanje. Vrijednost kovanice mogla bi nastaviti rasti tijekom godina, navode njemački mediji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare