Novo pravilo u europskoj metropoli: Samci će moći unajmiti samo jednosoban stan, parovi dvosoban

Ekonomija 27. ruj 202312:29 3 komentara
PIxabay / Ilustracija

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi plan zakona o najmu stanova kojeg je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći unajmiti samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Naime, prije gotovo dva tjedna berlinski je Senat najavio projekt za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebali bi u budućnosti osigurati više stanova i pristupačne najamnine u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumijevanje među stanarima, piše Fenix magazin.

Unatoč svim kritikama, projekt je sada služben. Samci u Berlinu sada se smiju useljavati samo u male jednosobne stanove.

Prema pisanju “B.Z.”, samci koji iznajmljuju državni stan trebali bi dobiti samo jednosobni stan. Senat je to objavio u ponedjeljak (25. rujna). Sporazum se primjenjuje od 2024.

Svoju odluku Senat je i obrazložio. “Pri najmu i prenajamu osigurava se odgovarajući omjer veličine kućanstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio”, stoji u sporazumu o suradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smjernice

Na pitanje “B.Z.-a” što točno znači odgovarajući omjer, gradska uprava za zgrade odgovorila je: “U velike stanove će se useliti obitelji, mali stanovi će biti rezervirani za samce. To će uvijek biti posebna odluka od slučaja do slučaja i neće biti specifikacija po veličini stana ili broju stanara.”

No, što je točno veliki ili mali stan, nije navedeno.

Naime, prije gotovo dva tjedna objavljeno je da će samci moći useljavati samo u jednosobne stanove, a parovi samo u dvosobne stanove. Samo parovi s djecom će smjeti iznajmljivati ​​stanove s više soba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok