Novotny: Holding je predstavljao vrstu zavoda za zapošljavanje

Ekonomija 07. lip 202109:14 > 10:15 0 komentara
Damir Novotny
Foto: N1

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je situaciju u Zagrebu, stanje u Zagrebačkom Holdingu te što očekuje novu upravu, ali i je li realno da će se situacija u dogledno vrijeme riješiti.

“Grad i Holding već nekoliko godina rade s velikim gubicima i tu je gradonačelnik Tomašević u pravu”, rekao je Damir Novotny i dodao: “Sigurno će se u narednim danima i tjednima pokazati da nisu svi računi proknjiženi, da nisu sve obveze vidljive i da će se morati napraviti revizije proračuna i poslovnih knjiga Holdinga.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje može li doći do rebalansa bez povećanja cijena javnih usluga, Novotny je objasnio: “Holding je predimenzioniran, nisu dosad bili dovoljno efikasni. Predstavljali su vrstu zavoda za zapošljavanje, velik broj ljudi se zapošljavao i učinkovitost te dvije uprave nije bila na razini na kojoj je morala biti u usporedbi s Ljubljanom ili Grazom s kojima se možemo uspoređivati. Prvo treba osigurati likvidnost da se preuzete obveze mogu podmiriti.”

Ističe da se likvidnost kratkoročno može riješiti samo novim zaduživanjem: “Da, nema drugog izbora. Problemi manjkova kratkoročno se moraju riješiti ne neplaćanjem računa, nego da se Holding zaduži kratkoročno kod banaka. Nažalost u srednjem roku trebaju ozbiljne mjere restrukturiranja gradskih financija. Holding i Zagreb imaju dovoljno imovine, nekoliko puta više imovine nego obveza i ona je beskorisna. Banke će rado kratkoročno financirati grad Zagreb jer grad ima stabilne prihode već godinama, oko 7 milijardi kuna što je puno više od drugih gradova Jugoistočne Europe, ali manje od recimo Graza i Ljubljane. Grad ima kapitala za jednu trećinu ukupnih obveza.”

Ističe da treba analizirati rashodovnu stranu, a za novac iz državnog proračuna kaže da je nemoguć transfer.

“Vlada može srednjeročno pomoći da usmjeri dio europskog novca, osobito u kontekstu obnove. Osim izvornih prihoda Zagreb ima još pet, šest, sedam milijardi kuna prihoda iz transfera državnog proračuna, škole, vrtići itd. Tu neće nedostajati za plaće. Grad možda treba surađivati s Vladom u obnovi od potresa, novac će se morati osigurati i iz europskih i domaćih izvora, i participacija privatnog sektora”, rekao je Novotny.

Komunalna infrastruktura – jedan od prioriteta

Napominje također da Zagreb ima 18 milijardi kuna imovine koje može monetizirati te da postoji velika potreba ulaganja u komunalnu infrastrukturu: “Možda se 50 godina tu ništa nije dogodilo. Investicije moraju biti planirane da se gubici smanje. To bi trebao biti prioritet.”

Kaže da je dovoljno nekoliko mjeseci da revizija utvrdi početno stanje.

“Preporuka je da gradonačelnik ne gubi vrijeme na tome što se dogodilo jučer, da parafraziram “nema starijih novina od jučerašnjih novina”. Ono što se dogodilo, dogodilo se. Što se tiče prireza, on se može sniziti, ali treba računati na to da onda građani moraju izabrati hoće li imati kvalitetne usluge, a one se moraju platiti. Osnovna poruka Zagrebu i novoj upravi – nema besplatnog ručka, ništa nije besplatno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!