“Oni koji se nameću kao spasitelji nerijetko bili najveći kontributori problemu”

Ekonomija 17. lis 202118:55 > 19:10 3 komentara
N1

Financijski analitičar Andrej Grubišić komentirao je scenarij o rastu rata kredita o kojem je govorio guverner Boris Vujčić.

Kaže da je i sam radio analize i došao do istih zaključka kao i guverner, kad je u pitanju rast rate kredita od 10 i 20 posto.

Rekao je da će rast kamata uvelike ovisiti o monetarnoj politici Hrvatske i Europske centralne banke.

VEZANA VIJEST

Što se tiče vladinih mjera pomoći, poput pomoći za kupnju manjih stanova mladima kaže da Vlada sa subvencijama samo dolijeva ulje na vatru. “Koliko mi je poznato, odabrano je 17-18 tisuća kredita uz takvu vrstu intervencije.”

Grubišić pojašnjava da, kad se kaže da Vlada nekome pomaže – zapravo ne pomaže Vlada: “Vlada je transmisijski organizam. Pomažu drugi porezni obveznici koji možda nisu kreditno sposobni da bi digli kredit za stan.”

Gordan Jandroković danas je izjavio da će država štiti interese građana, dok je premijer Andrej Plenković tražio da guverner pojasni izjavu o rastu rata kredita. Pokušavaju li se ugurati u poziciju spasitelja, Grubišić odgovara:

“Nerijetko imamo taj scenarij gdje oni koji se nameću kao spasitelji su bili najveći kontributori problemu. Evo sad imamo ograničavanje cijena goriva. Umjesto arbitrarnog ograničavanje cijena, i kad vidite da 60 posto ide državi, možda da se država odrekne svog dijela. Ipak imamo bar jedan dio državne potrošnje koji je upitan i nesuvisao.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare