Oreščanin: Ovo nije prosvjed protiv epidemioloških mjera, nego ekonomskih

Biznis 03. velj 202108:07 > 08:20
dražen oreščanin
Izvor: N1

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec gostovali su U mreži Prvog Hrvatskog radija gdje su govorili o gospodarstvu tijekom koronakrize.

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a najviše to osjećaju mikro, mali i srednji poduzetnici. Dio njih u srijedu će prosvjedovati na zagrebačkom glavnom trgu. Nezadovoljni su ekonomskim mjerama, smatraju da je dio poduzetnika diskriminiran i traže reformu cijelog sustava.

VEZANE VIJESTI

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin govoreći o današnjem prosvjedu osvrnuo se na izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da potiču na neposluh i kršenje mjera. Poručio je premijeru da ga treba biti sram, prenosi HRT.

“Mi ne potičemo na kršenje mjera, cijelo vrijeme se držimo epidemioloških mjera i poštujemo sve uredbe koje je Stožer donio. Vezano za današnju akciju više puta smo naglasili svim našim članovima i ljudima koji će doći, da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama koje će davati da budu iskreni, ali korektni”, rekao je.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako HOK štiti interesa obrtnika te da takve stvari rješavaju institucionalno.

“U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti”, rekao je.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.

“Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći”, poručio je Aladrović dodajući da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na ovaj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

VEZANA VIJEST

“Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bi otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali”, upitao je. Aladrović je naglasio da se pažljivo odmjerava svaka mjera da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Oreščanin kaže kako Udrugu Glas poduzetnika žalosti što Vlada njihov rad pokušava zaspinati na to da stavljaju ekonomske probleme ispred zdravstvenih.

“Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, usmjeren je prema ekonomskim mjerama koje imaju tri ključna problema: diskriminatorne su prema određenim djelatnostima, drugo ljudi nisu pravilno obeštećeni, treća stvar – kašnjenje refundacija za minimalne plaće i način na koji se refundacija do sada radila. Kada se na to dodaju priče s parafiskalnim nametima i HGK, suglasje svih poduzetnika da zahtjevamo odlazak ministra Ćorića, mislim da je to dovoljno razloga za prosvjed”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar