Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz

Biznis 26. srp 202115:44
Izvor: Unsplash/ilustracija

Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je za 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 73,75 dolara. Na američkom tržištu pala je za 44 centa i barelom se trgovalo po 71,63 dolara.

U ranoj su trgovini cijene barela na oba tržišta izgubile više od dolara.

Broj slučajeva koronavirusa nastavio je rasti tijekom vikenda, a neke su zemlje izvijestile o rekordnim dnevnim stopama rasta i proširile mjere ograničavanja koje usporavaju potražnju za naftom. Najveća svjetska uvoznica sirove nafte Kina također bilježi rast novih slučajeva covida 19.

Pored toga, mjere kojima Peking nastoji spriječiti zloporaba uvoznih kvota, u kombinaciji s pritiskom visokih cijena sirove nafte, mogle bi ovogodišnji kineski rast usporiti po najvećoj stopi u posljednja dva desetljeća, iako se u drugoj polovini godine očekuje rast prerade .

Snažna američka potražnja i očekivanja tijesne opskrbe pomogle su cijenama na oba tržišta da se oporave nakon 7-postotnog pada prošlog ponedjeljka i ostvare prve prošlotjedne dobitke u posljednja dva do tri tjedna.

Očekuje se da će globalna tržišta nafte ostati u deficitu, unatoč odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da povećaju proizvodnju u ostatku godine.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u petak iznosila 73,03 dolara, što znači da je porasla 94 centa u odnosu na prethodni radni dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar