Podno grijanje troši manje i isplativo je, ali pazite na jednu zamku

Biznis 16. pro 202211:301 komentar
Louis-Philippe Poitras / Unsplash

Sezona grijanja je u punom jeku, a građani na različite načine pokušavaju naći najekonomičniji način grijanja. Nova.rs je istražila je li sve popularnije podno grijanje isplativo i kakva je njegova učinkovitost u odnosu na druge metode zagrijavanja prostorije. Ono što je najvažnije je da cijena ugradnje podnog grijanja jest skuplja od ugradnje primjerice klasičnog radijatorskog grijanja, ali podno je dugoročno puno isplativija investicija. Posebno treba voditi računa o tome da postoje dvije vrste podnog grijanja - električno i hidraulično.

Kad se sve zbroji i oduzme, zaključak je da se električno podno grijanje isplati kod stanova manje kvadrature. Hidraulično grijanje radi na toplu vodu, pomoću pumpe i ono je isplativo bez obzira na kvadraturu.

VEZANE VIJESTI

Cijena ugradnje podnog grijanja, bilo električnog ili hidrauličnog, može varirati od 15 do 40 eura po kvadratnom metru, a ovisi o tome koje cijevi i koja podloga se koriste kao i radi li se regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za cijelo objekt. Bilo da izaberete električno ili hidraulično grijanje, prema proračunima s podnim se ostvaruje određena ušteda.

Niski troškovi instalacije i održavanja, ušteda u troškovima eksploatacije zbog nižih temperatura u odnosu na druge sustave grijanja (cijela površina poda je tijelo za grijanje) i preciznoj kontroli pojedinih prostorija. Kao i kod drugih načina grijanja, uvek postoji ono ALI, piše Nova.rs.

Kada je riječ o električnom podnom grijanju, problem može predstavljati to što mora raditi cijeli dan da bi u prostorijama bilo toplo, za razliku od termo-akumulacionih peći koje se toplotnom energijom pune tijekom noći, kada je na snazi jeftinija tarifa računanja potrošnje električne energije.

Dakle, u borbi s termo peći električno podno grijanje pomalo gubi.

Izračun energetskih stranica u korist podnog grijanja na struju

Koliko će sustav električnog podnog grijanja trošiti električne energije, najviše ovisi o kvaliteti izolacije.

Ipak, dat ćemo jednu grubu računicu: Ako se uzme prosjek da je za grijanje deset kvadratnih metara poreban jedan kW, zaključak je da je za stan od 40 kvadratnih metara potrebno oko četiri kilovata.

VEZANE VIJESTI

Podrazumijeva se da sustav električnog podnog grijanja neće raditi non stop. Uz prosječnu izolaciju i kvalitetne prozore recimo da će biti aktivno 40 posto vremena u toku 24 sata. Iz toga se može izvući računica da će dnevno trošiti 4 kW x 0,4 (40% vremena) x 24 sata = 38,4 kWh dnevno.

Kada se ova potrošnja pomnoži sa 30 dana, dobija se mjesečna potrošnja od 1.152 kWh. To znači da ovom domaćinstvu ostaje još 448 kWh za taj mjesec do ulaska u crvenu zonu, što je realni izračun da se ugradnja električnog podnog grijanja isplati, ali i za ovako mali stan, već je na granici.

Jer, 448 kWh se za osnovne troškove (rasvjeta, kuhanje, pranje rublja, bojler…) u toku jednog mjeseca lako premaši, a i potrošnja samog sustava podnog grijanja zbog niskih temperatura ili lošije izolacije lako može premašiti izračunatih 1.152 kWh, a tada se ulazi u crvenu zonu i svi izračuni padaju u vodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar