Podravka investirala oko pet milijuna eura u Žitu

Biznis 01. lip 202310:39 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.

Suvremena automatizirana linija za proizvodnju kruha, kapaciteta do 2.400 komada po satu, u pogon će u potpunosti biti puštena tijekom lipnja, dok se plasman prvih proizvoda na tržište očekuje u drugoj polovini srpnja ove godine.

Nova se linija, kako su naveli iz Podravke, odlikuje i niskom potrošnjom energije, a očekuje se i smanjenje troška održavanja za 20 posto. Naknadno će se izvršiti i rekuperacija na pećnici, što će omogućiti korištenje viška energije iz tople vode za tehnološke potrebe i grijanje prostora.

“Dovršetak ove pet milijuna eura vrijedne investicije na Viču, pokazatelj je uspješnog procesa restrukturiranja Žita”, kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Navela je i kako su u tijeku i dodatna ulaganja u modernizaciju pekarstva u Mariboru vrijedna 10 milijuna eura, uključujući i novu automatiziranu liniju te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda.

U priopćenju se navodi kako je Grupa Podravka prepoznala pekarstvo kao jednu od strateških proizvodnih kategorija u kojoj želi ojačati svoje tržišne pozicije, posebice na hrvatskom i slovenskom tržištu, ali i šire.

Nova proizvodna linija u Žitovoj pekari u Viču jedna je od brojnih investicija koje se provode u sklopu strateških ciljeva transformacije Žita u modernu pekarsku industriju objedinjavanjem proizvodnje, povećanjem učinkovitosti i produktivnosti te optimiziranjem asortimana.

Restrukturiranjem poslovanja Žita, kako su naveli iz Podravke, fokus se stavlja na pekarsku proizvodnju, njezinu tehnološku modernizaciju i potpuno usklađivanje poslovnih procesa s poslovnim procesima Podravke.

Novu liniju u Ljubljani posjetili su i članovi Nadzornog odbora (NO) te Uprave Podravke, a sa svim detaljima upoznali su ih članovi Uprave Žita na čelu s Tomislavom Bujanovićem te voditelj Pekare Vič Matjaž Breznik.

Članovi NO i Uprave Podravke prilikom posjeta Ljubljani dodatno su raspravljali o rezultatima restrukturiranja, zaključivši kako zaokret u poslovanju Žita teče u skladu sa zacrtanim ciljevima, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.