Pokreće se prvi regionalni fond za spajanje znanosti i biznisa u EU-u

Biznis 26. srp 202116:24
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Pokreće se prvi regionalni fond za spajanje znanosti i biznisa u EU-u vrijedan najmanje 40 milijuna eura, a u projekte hrvatskih znanstvenika bit će uloženo najmanje 15 milijuna eura, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

HBOR je danas potpisao ugovor s Europskim investicijskim fondom (EIF) i slovenskom izvoznom i razvojnom bankom (SID), kojim je uspostavljena prva regionalna platforma za pokretanje fonda za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja hrvatskih i slovenskih sveučilišta, istraživačkih instituta i centara vrijednosti najmanje 40 milijuna eura.

Ugovor koji su potpisali izvršni direktor EIF-a Alain Godard, predsjednik Uprave SID banke Sibil Svilan, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, odnosi se na osnivanje regionalne platforme za transfer tehnologija (Central East European Technology Transfer – CEETT).

Sredstva te platforme koju financiraju HBOR i SID banka s po 10 milijuna eura te EIF s 20 milijuna eura, bit će uložena u osnivanje regionalnog fonda za transfer tehnologija, odnosno fonda rizičnog kapitala koji će financirati istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Moći će se financirati projekti koje razvijaju hrvatska ili slovenska sveučilišta, istraživački instituti i centri, a koji su u fazi “dokaza o konceptu“, te su im potrebna financijska sredstva za procjenu izvedivosti koncepta i prenošenje rezultata istraživanja u postupak komercijalizacije. U projekte hrvatskih znanstvenih ustanova iz ovog će fonda biti uloženo najmanje 15 milijuna eura.

Prema analizi EIF-a, procjenjuje se da će u sljedećih pet godina sveučilišta i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj prijaviti više od 350 patenata i 100 spin-off tvrtki koje bi se mogle financirati putem fonda za transfer tehnologija.

EIF će provesti natječaj za odabir društva za upravljanje fondom za transfer tehnologija koji će biti otvoren do listopada ove godine, a odabir će se dovršiti u prvoj polovici 2022. nakon čega će fond započeti s radom i prvim ulaganjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar