Studenti kao rješenje za manjak radne snage?

Biznis 06. svi 202209:52 > 09:55
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U sklopu prijedloga porezne reforme, kojom bi se dodatno rasteretili troškovi rada, Hrvatska udruga poslodavca založila se i za povoljniji porezni tretman rada studenata.

Već duže vrijeme poslodavci i predstavnici studenata upozoravaju da je jedna od glavnih kočnica većeg aktiviranja studenata na tržištu rada njihov nepovoljan porezni tretman kao uzdržavanih članova kućanstva.

Roditelji djeteta koje studira imaju pravo na uvećanje osobnog odbitka kao neoporezivog dijela svog dohotka dok se dijete školuje i nakon završetka školovanja, sve do prvog zaposlenja. No pravo na olakšicu gube ako uzdržavano dijete na godišnjoj razini ostvari primitak veći od 15.000 kuna. Ako student ostvari primitak veći od tog iznosa, roditelj za njega za cijelu godinu gubi pravo na uvećanje odbitka.

U zadnjem krugu porezne reforme Vlada je donekle izišla u susret studentima time što je iz primitaka koji utječu na poreznu olakšicu isključila stipendije. U prag od 15.000 kuna ne uključuju se ni obiteljske mirovine koje student ostvaruje nakon smrti roditelja, a ni nagrade koje ostvari u okviru obrazovnog sustava ili na organiziranim sveučilišnim natjecanjima, piše tportal.

Prihodi koje ostvari student posredstvom ovlaštenog posrednika (student servis) ulaze u prag od 15.000 kune u neto iznosu. U godišnji iznos od 15.000 kuna uključuju se zarade od drugog dohotka (npr. naknada za rad u izbornim povjerenstvima), primci po osnovi kamata, dividende i udjeli u dobiti.

Minimalna satnica za 2022. godinu iznosi 29,30 kuna

Poslodavci ističu da je prag prihoda nakon kojeg se gubi porezna olakšica prenizak te da bi se njegovim podizanjem studenti potaknuli na veći radni angažman. Stoga predlažu da se prag podigne na 30.000 kuna, uz drugačiji tretman ako porezni obveznik (roditelj) ima više djece.

Inicijativu HUP-a podržava i predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te smatra da bi se većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila potreba za stranom radnom snagom.

“Predložili smo Vladi da se neoporeziva granica primitaka za uzdržavane članove podigne na 30.000 kuna. Smatramo da bi se na taj način aktivirao značajan broj ljudi na tržištu rada”, poručuje Ostojić.

Inače, rad studenata reguliran je Zakonom o obavljanju studentskih poslova, a na snazi je od studenog 2018. godine.

Zakonom je regulirana i minimalna satnica, koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Satnica se usklađuje jednom godišnje, a za 2022. godinu iznosi 29,30 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar